USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Польщі 2019 оголосили Роком українки Анни Валентинович

23 Липня 2018 21:56
Сейм Польщі прийняв Ухвалу, якою 2019 рік оголосив Роком Анни Валентинович, діячки руху Солідарності. У рішенні відзначено її заслуги у створенні руху Солідарність та відновленні незалежності Польщі.

Про це повідомляють на офіційному сайті Сейму, передає "Історична правда".

«15 серпня 2019 року – 90-річчя з дня народження Анни Валентинович – Анна Солідарність – активістки незалежності у вільних профспілках і співзасновниці Незалежного самоврядування профспілки «Солідарність», - йдеться в тексті ухвали.

«За» проголосували 302 депутати Сейму, проти був 51 депутат, 44 - утрималися.

Анна Валентинович 1978 року взяла участь у створенні в Польщі невизнаних соціалістичною владою вільних профспілок. За це її переслідували спецслужби.

8 серпня 1980 — після 30 років праці на виробництві і за 5 місяців до пенсії Анну Валентинович звільнили з роботи в корабельні. Це стало приводом до початку страйку 14 серпня на корабельні ім. Леніна. У цьому процесі виникла незалежна профспілка «Солідарність». Першим пунктом вимог страйкарів було поновлення Анни Валентинович на роботі. Невдовзі після неї з роботи звільнили очільника профспілки Леха Валенсу.

Після переговорів «Солідарності» з комуністичним режимом вимоги робітників було задоволені. Анну Валентинович і Леха Валенсу поновили на роботі.

Після введення в Польщі воєнного стану 13 грудня 1981 року її інтернували. За організацію страйку Валентинович була засуджена в березні 1983 року до 1,5 року позбавлення волі умовно. Через продовження опозиційної діяльності відбула ув'язнення з грудня 1983 року до квітня 1984 року

Після повалення комуністичного режиму 1989 року вона виступала з гострою критикою політики правлячих партій, що походили із руху «Солідарність».

2003-го відмовилася від звання почесної громадянки Ґданська, 2005 року — від почесної пенсії, запропонуваної тодішнім прем'єр-міністром Польщі Мареком Бєлкою. Не брала участі у святкуванні 25-річного ювілею заснування «Солідарності» (2005). Але того ж році прийняла з рук президента США Джорджа Буша «Медаль Свободи».

Загинула в катастрофі польського президентського літака 10 квітня 2010 поблизу Смоленська.

Валентинович народилася 1929 року на хуторі біля с. Сінне (зараз на Рівненщині) у багатодітній українській селянській родині Назара та Пріськи (уродженої Пашковець) Любчиків.

У родині було п'ятеро дітей. Сина матері від першого шлюбу Івана після війни засудили на 15 років як члена ОУН.

Під час Другої світової війни родина, у якої працювала Аня Любчик, виїхала з Волині в Центральну Польщу і забрала її з собою. Зв'язки із своєю українською родиною Анна Любчик-Валентинович відновила вже після падіння комуністичного режиму у Польщі і відновлення української незалежності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus