USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Польщі узаконили дистанційну роботу

7 Квітня 2023 11:49
У Польщі набули чинності зміни до законодавства, якими врегулювали дистанційну роботу найманих працівників.

Про це повідомляє RMF24, пише Європейська правда.

Із 7 квітня набули чинності відповідні зміни до трудового кодексу.

«Це важливий день для ринку праці у Польщі. Це наша відповідь на зміну тенденцій і потреби найманих працівників та роботодавців, які почали використовувати такий формат, що став поширений в умовах пандемії... Віддалена робота – це додаткові можливості, особливо для мешканців малих містечок», – зазначила міністерка з питань родини та соціальної політики Марлена Малаг, додавши, що багатьом людям це спростить поєднання роботи та сімейного життя.

Зміни передбачають, зокрема, що працівники можуть працювати дистанційно повністю або частково – у місці, обраному найманим працівником, яке потрібно щоразу погоджувати з роботодавцем. Йдеться і про новації, як, наприклад, можливість компенсації за електроенергію, яку людина витрачає для роботи з власного обладання у власному помешканні.

У законодавстві закріпили поняття повністю дистанційного та «гібридного» формату роботи, які зможуть дати додаткову гнучкість рішень у випадку надзвичайних ситуацій, чергової епідемії, пожежі або підтоплення в офісі.

За працівниками закріплюється право час від часу працювати дистанційно через особисті обставини – до 24 днів на рік, із завчасним попередженням роботодавця.

Роботодавець не зможе відмовити у проханні про дистанційну роботу, наприклад, батькам, які мають дітей віком до 4 років, тим, хто наглядає за хворим родичем, вагітним жінкам.

Зміни до Трудового кодексу затверидили наприкінці 2022 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus