USD 39.52 39.76
  • USD 39.52 39.76
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

У Польщі засудили учасників російської шпигунської мережі: її основу складали українці

20 Грудня 2023 08:43
У Польщі було засуджено 14 іноземців, які працювали на спецслужби РФ. Це громадяни України, Білорусі та Росії.

Про це повідомляє видання Rzeczpospolita.

Розслідування цієї справи завершилося ще в листопаді 2023 року. Тоді Люблінський відділ Національної прокуратури спільно з Управлінням внутрішньої безпеки передали до суду обвинувальний акт стосовно 16 підозрюваних. У результаті засуджено було 14 осіб, а ще двох фігурантів судитимуть окремо.

Спочатку в березні цього року спіймали 9 підозрюваних, потім інших. Основу групи складали українці, до неї входили також двоє студентів з Білорусі та один росіянин.

За даними слідства, вони встановили щонайменше 6 камер з незалежним джерелом живлення і бездротовим зв’язком з дуже високою роздільною здатністю. Завдяки цьому вони постійно стежили за авіаційним, залізничним і військовим транспортом, маючи намір встановити на них GPS-трекери.

Накази їм віддавав через месенджер Telegram їхній куратор на ім’я Андрій. Вони стосувалися спостереження за критичною інфраструктурою-міжнародним аеропортом в Ясенці, військово-морським портом в Гдині, залізничною станцією в Жешуві, пунктами пропуску на кордоні з Україною і ключовими залізничними лініями, за якими поїздами доставляли зброю і гуманітарну допомогу в Україну.

Також Андрій планував збити з рейок потяг з військовим транспортом у Польщі та Україні – за це він обіцяв 10 тисяч доларів. Він також наказував виконувати такі завдання, як-то підпали будинків і автомобілів, побиття людей і розклеювання листівок із закликом до нападів на українців.

Крім Андрія, завдання також давали люди, що ховаються під ніками Барбадос, Пінк і Мара. Зазвичай за виконання завдань шпигуни отримували таку плату: 5 доларів за розклеювання листівок, 300-400 доларів за установку камери і до 10 тисяч доларів за сходження поїзда. Перекази здійснювалися в криптовалюті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Патрiот Показати IP 20 Грудня 2023 14:29
Молодцi українцi
Клава Показати IP 21 Грудня 2023 03:43
а Рафал Меклер, лідер протестувальників, котрий відвідував Крим та тиснув руки в крові українців - білий та пухнастий ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus