USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Польщі викрили 16 агентів РФ: частина – українці, наймолодшому зраднику 16 років

28 Серпня 2023 22:29
Серед 16 членів найбільшої в історії мережі російської розвідки, що діяла в Польщі, яку розгромили ABW і Люблінська національна прокуратура, 12 є громадянами України. Деякі з них мають статус біженців у сусідній країні, а дехто вже перебував у Польщі раніше.

Про це пише ТСН з посилання на польське видання Rzeczpospolita.

Наймолодшим агентом, якого завербувала російська розвідка є 16-річний хлопець з України. Серед підозрюваних є студенти з Білорусі, один росіянин – молодий хокеїст із Заглембе Сосновець. Всі вони – аматори. Загалом, за даними польського видання, 75% затриманих – українці.

Після розкриття шпигунської мережі у Польщі закликають посилити нагляд за біженцями із сусідніх країн.

«Польща має величезну проблему. Наші служби повинні проникнути в кола іноземців зі сходу, їхні спільноти в інтернеті», – вважає генерал Вальдемар Скшипчак, колишній командувач Сухопутних військ.

Заступник міністра-координатор спеціальних служб Станіслав Жарин розповів: «Тут є аналогія з вербуванням джихадистів, яке ми знаємо з останніх років. Тобто, постановка певних завдань, все більш серйозних, на замовлення «анонімної» особи».

Камери помітив випадковий перехожий і заявив до поліції

У польських регіонах біля кордону з Україною шпигуни, завербовані ГРУ (російською військовою розвідкою), встановлювали камери на залізничних шляхах і готували диверсії.

Перші дев’ять членів мережі ABW були затримані в березні, за ними послідували інші – на сьогодні їхня кількість становить 16 осіб. Сенсаційну інформацію про те, що ядром групи були українці, повідомила газета Washington Post, також виявивши, що серед наказів, які вони отримували, були підриви потягів, що перевозили зброю в Україну, підпали і навіть вбивства.

Читати ще: У Польщі хакери зламали систему керування потягами: увімкнули гімн Росії та виступ Путіна

Мережу вдалось викрити, оскільки перехожий помітив об’єктив камери на деревах вздовж важливої ділянки колії – біля мосту, де поїзди повинні знижувати швидкість. Камера працювала на сонячних батареях і передавала відео онлайн, яке відкривалося за допомогою пароля.

Завдяки даним з камери та телефонним логінам польські слідчі встановили першого учасника мережі, а далі – інших та «охоронця».

Росія доручила диверсії аматорам

Видання стверджує, що польські спецслужби не хотіли публікувати дані, що серед затриманих агентів РФ були українці.

«Серед тих, хто тікав від війни з України, були й агенти російських спецслужб, які намагалися опинитися в Європі. Такої можливості Росія не упустила б. І це не єдина мережа, яку виявила ABW, за моїми оцінками, їх більше десятка», – пояснив генерал Скшипчак.

У Польщі вважають, що Росія береже своїх розвідників, а тому вирішила доручити роботу з підривів потягів аматорам. За даними експертів, вони могли впоратися з таким завданням.

Польські експерти додають, що серед біженців з України є багато уродженців східних регіонів, які є лояльними до Росії, навіть попри війну.

За словами Станіслава Жарина, «проблема полягає в тому, що мережа складалася з іноземців, які нічим особливим не вирізняються і є повсякденним явищем у Польщі». Він також визнав, що «деякі члени мережі були людьми, які приїхали до Польщі в останні місяці».

У Польщі вважають, що їхні спецслужби повинні співпрацювати з українською СБУ.

«Звернімо увагу на людей, які надмірно цікавляться транспортом, що прямує на схід, військовими частинами або енергетичною інфраструктурою – над цими об’єктами працюють російські служби», – зазначає Жарин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 30 Серпня 2023 13:16
Уточнення "російськомовні власники Українських паспортів".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus