USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

У разі гіпотетичного теракту на ЗАЕС вживати йод не потрібно. Чому

23 Червня 2023 16:49
У разі гіпотетичної аварії чи теракту на Запорізькій атомній електростанції викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому йодопрофілактика не потрібна.

Про це розповів Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки.

Там пояснили, що йодна профілактика – це насичення щитоподібної залози стабільним йодом, щоб унеможливити поглинання нею радіоактивних ізотопів йоду та запобігти опроміненню.

Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності, тобто коли енергоблок АЕС генерує електроенергію. Останній енергоблок на ЗАЕС перевели у стан зупину ще у вересні 2022 року.

Це означає, що енергоблоки Запорізької АЕС зупинені уже щонайменше 9 місяців і не генерують електроенергію протягом цього часу.

Натомість найдовший період напіврозпаду ізотопів йоду, коли кількість радіоактивної речовини зменшується у два рази, має йод I-131 – він становить близько 8 діб. Решта ізотопів радіоактивного йоду має ще коротший період напіврозпаду.

Відтак з моменту зупину енергоблоків ЗАЕС минуло щонайменше 34 періоди напіврозпаду цього ізотопу йоду. Тобто його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилась у мільярди разів, якщо порівняти з вереснем 2022 року, кажуть у центрі.

Тож йодопрофілактика має сенс лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. А його на ЗАЕС немає.

«Отже, у разі гіпотетичної аварії чи теракту на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому йодопрофілактика не потрібна. Вживання препарату калію йодиду за таких умов є не лише марним, але й шкідливим», – йдеться у повідомленні.

У центрі також додали, що рішення про приймання йоду ухвалюють місцеві органи виконавчої влади на основі прогнозу радіаційної ситуації та на підставі інформації від представників організації, що експлуатує АЕС, МОЗ чи ДСНС.

«Закликаємо довіряти офіційним джерелам інформації. Нині немає причин вживати таблетовані препарати йоду чи його розчини. Безпідставне вживання пігулок калію йодиду загрожує вашому здоров’ю», – наголосили у центрі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 23 Червня 2023 17:13
Вже розкупили той препарат, аптеки піднялися, можна й відмінити.
ABC до Анонім Показати IP 29 Червня 2023 20:12
Байок не розповідай. Щойна дивився наявність, його повно в аптеках. 44 грн за 50 таблеток по 200 мкг. Але і вони тебе не врятують.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus