USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Рожищі тепер можна подавати електронні петиції

31 Березня 2017 08:00
Рожищенська міська рада прийняла рішення про впровадження механізму електронних петицій. Це стало можливим завдяки позиції активних жителів міста, навчань, організованих Волинським ресурсним центром розвитку місцевої демократії та позиції місцевої ради, повідомляє прес-служба Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН.

Мешканці міста Рожище: Оксана Ковальчук, Володимир Паламар та Олег Климюк, скориставшись порадами експертів Ресурсного центру на організованому тренінгу, подали до міськради місцеву ініціативу (передбачену ст. 9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»), яку повинні були розглянути на сесії Рожищенської міської ради. Активісти вирішили зініціювати впровадження системи електронних петицій.

У результаті міською радою було прийняте Положення «Про Порядок розгляду електронної петиції». Відтак, кожен житель міста тепер може подати електронну петицію (або звернення). Для цього треба зареєструватися на сайті, подати текст петиції. Упродовж двох днів у міськраді перевіряють чи дотримано правильне оформлення петиції, а потім ще упродовж трьох днів міський голова приймає рішення, чи оприлюднювати її чи дати на доопрацювання автору петиції.

День опублікування петиції є датою початку збору підписів під нею. Для того, аби рада розглянула петицію, під нею мають підписатися не менше ніж 100 осіб. Підписи збираються упродовж 60 діб.

Підтримана необхідною кількістю голосів петиція розглядається органом влади упродовж 10 днів. Не підтримана - ігнорується.

«Ми й не знали, що можна ініціювати рішення до міськради самостійно. Пішли на тренінг, організований Волинським ресурсним центром місцевої демократії. Там нас уже ознайомили із деталями Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», що й мотивувало нас використати право місцевої ініціативи. А проектом рішення подали саме ідею запровадити електронні петиції у місті. Це нині дуже зручний спосіб звернутися до місцевої влади, навіть не виходячи з дому. Це скорочує час, оптимізує комунікацію з місцевою владою і дозволяє більшій кількості людей бути активними й піднімати питання свого двору, району, селища, міста», - розповідає учасниця ініціативної групи Оксана Ковальчук.

До слова, зареєструвати і подати електронну петицію до Рожищенської міської ради можна ТУТ. Положення про електронні петиції розміщене на сайті Рожищенської міської ради.

«Ще не всі люди поцікавилися цим розділом. Я думаю, що на майбутнє будуть звернення від громадян. Зараз така система більш поширена у великих містах, адже це дуже практично. В нас люди ще звикли йти в міську раду і звертатися з заявами усними та письмовими. Молодь більш прогресивна в цьому плані, і вже користується електронним форматом спілкування з владою. До прикладу, подає публічні запити електронною поштою. А старше покоління ще старими методами користується наразі. Поки електронних петицій на сайті ради ще не зареєстровано, але, я думаю, що з часом це запрацює. Це дуже хороша ініціатива спілкування влади з громадою. Супротиву в депутатському корпусі щодо прийняття такого позитивного рішення не було», - розповідає керуюча справами виконавчого комітету Рожищенської міської ради Оксана Данилюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus