USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Швеції після скандалу створили новий Нобелівський комітет з літератури

19 Листопада 2018 20:39
Шведська академія спільно з Нобелівським фондом створюють новий Нобелівський комітет з літератури, передає theБабель з посиланням на прес-службу установи.

Новий нобелівський комітет буде складатися із п'яти членів академії — письменників Пера Вестберг (голова комітету), Андерса Ульссона, історика Хораса Енгдаля, поетів Христини Лугн і Йеспера Свенбу, а також п'ятьох експертів, у тому числі критиків і видавця, які не входять до складу цієї установи.

Відзначається, що комітет почне працювати з лютого 2019 року.

«Так як Нобелівський фонд позитивно поставився до цього, ми можемо продовжувати спокійно працювати над премією наступного року», - повідомив в інтерв'ю агентству ТТ постійний секретар Шведської академії Андерс Ульсон.

Варто відзначити, що цього року не було названо ім'я лауреата Нобелевської премії з літератури. Шведська академія, яка присуджує премію, прийняла в травні рішення про перенесення премії через скорочення її членів та «відсутності довіри світової спільноти».

У квітні 2018 року у Шведській академії вибухнув скандал. Тоді 18 жінок звинуватили Жана-Клода Арно фотографа в сексуальному насильстві та переслідуванні між 1996 і 2017 роками. Річ у тім, що фотограф є чоловіком поетеси Катаріни Фростенсон, члена Нобелівського комітету з літератури ще з 1992 року.

Крім звинувачень у зґвалтуванні, Арно також запідозрили в розголошенні імен майбутніх лауреатів Нобелівської премії до офіційного повідомлення. У матеріалах звинувачення йдеться про сім таких випадків, починаючи з 1996 року.

Скандали в Шведської академії підірвали довіру до цієї установи і авторитет Нобелівської премії з літератури. Так вважають 62% жителів Швеції, ще 29% хотіли б змінити всіх членів академії.

1 жовтня Окружний суд Стокгольма засудив французького діяча культури Швеції Жана-Клода Арно до двох років в'язниці за зґвалтування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus