USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У січні по всій Україні та за кордоном пройде «Стус-Фест»

2 Січня 2024 16:25
У день народження Василя Стуса, 6 січня, по всій Україні та за кордоном розпочнеться Всеукраїнський та міжнародний фестиваль «Стус-Фест».

Захід ініційований театральною спільнотою DSP (dsptheatre.com.ua), повідомив Укрінформу її керівник Алекс Боровенський.

«Стус-Фест» задумувався як щорічний січневий фестиваль, щоб кожного року експериментувати з форматами та розширюватися. І одного року ми проведемо «Стус-Фест» в українських Донецьку та Горлівці, де жив та працював Василь Стус», – зазначив Боровенський.
За його словами, мета фестивалю – висвітлення постаті Василя Стуса як однієї з ключових фігур усвідомлення української нації, ідентифікація, об’єднання та ініціація усіх Стусо-суголосних проєктів в Україні і за кордоном у січні 2024 року.

Читати ще: У Володимирі-Волинському з’явився мурал із портретом Стуса

Участь у заході у Києві вже підтвердили DakhTrio з новою програмою «Стус: Немилосердно»; театральна спільнота DSP з виставою «Стусанина»; театр «Колесо» з моновиставою «Чорний птах з білою відзнакою»; театр «Між трьох колон» (з поетичним вечором шістдесятників «Не Стусом єдиним» – спільно з театральною спільнотою DSP); Музей шістдесятництва з вечорницями «Різдвяні Василі».
У Львові до «Стус-Фесту» долучиться Театр Леся Курбаса з виставою «Марко Проклятий або Східна легенда», у Херсоні – Херсонський театр ім. М. Куліша (з приїздом театральної спільноти DSP до Херсона та показом вистави «Стусанина»).

У Луцьку планетарій «Світлозоріум» спільно з театром «Гармидер» у межах «Стус-Фесту» покаже спеціальну програму «Стус під зірками»: відвідувачі зможуть почути поезію Василя Стуса, розглядаючи зоряне небо.

Читати ще: Померла вдова відомого українського поета Василя Стуса

У Таллінні Асоціація українських організацій в Естонії проведе поетичний вечір «Вірші мов постріл» та відбудеться показ відеоверсії вистави «Стус: заборонений» Херсонського театру.

У французькому Нанті українська бібліотека «Шо» проведе місячник Стуса в січні та перегляд відеовистави «Стусанина» та фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» із відтворенням легендарної сцени з Василем Стусом, який під час прем’єри цієї стрічки у кінотеатрі «Україна» вигукнув: «Хто проти тиранії – встаньте».

До «Стус-Фесту» також долучаться проєкт «Кольорова історія», який спеціально для фестивалю розфарбовує архівні чорно-білі фото поета; письменник Мартин Якуб, який за допомогою ШІ підготував зображення Стуса в сучасному світі. Поет з Еквадору, який проживає в Іспанії, Хуан Хосе Прадо та співзасновниця видавництва Compás Марина Марчук спеціально для «Стус-Фесту» перекладуть 18 віршів Стуса іспанською; а український музикант Діля напише пісню.

Як зазначив Боровенський, також у грудні та січні в межах фестивалю буде проведена акція #рядовий_стус – українські військові запишуть відео з віршами Василя Стуса.

«Ми безмежно вдячні нашим захисникам за ту надлюдську працю, яку вони виконують, боронячи нашу землю і нашу культуру. Ми хочемо, щоби їх голос почули. Сам Стус казав: «Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком його нації». От ми хочемо, щоби цей крик почули усі», – наголосив Боровенський.

Василь Стус – видатний український поет, дисидент, правозахисник, літературознавець, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка. Він є одним із ключових символів Українського опору другої половини ХХ століття.

Василь Стус помер у ніч з 3 на 4 вересня 1985 року у карцері табору для політв’язнів у Пермській області, де відбував десятирічне покарання за «антирадянську агітацію та пропаганду».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus