USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У США медики виявили в легенях вейперів опіки, які бувають від хімічної зброї

4 Жовтня 2019 07:40
У США триває епідемія важкої хвороби легень серед курців електронних сигарет або інших вейп-пристроїв. У лікарнях опинилися вже понад 800 людей, 17 з них померли.

Фахівці провідної американської клініки Мейо вивчили зразки легенів 17 пацієнтів і виявили серйозну травму, яка виглядає як хімічний опік. Вони зʼясували, як розвивається захворювання і чому навіть штучна вентиляція легень не завжди може допомогти. Також медики не виявили в легенях скупчення масел, тому пропонують більш уважно вивчати хімічний склад різних рідин для вейпів.

Їхні колеги з Британії вважають, що це спалах отруєння, викликаний шкідливими компонентами в рідинах, які використовують саме на території США. theБабель коротко переказує головні моменти звіту і висновки фахівців.

Лікарі одного з найбільших у світі медичних і дослідницьких центрів — клініки Мейо — вивчили зразки тканини легенів 17 пацієнтів-вейперів з різних штатів віком від 19 до 67 років. Два зразки — від людей, які померли внаслідок важкого захворювання легенів. Дослідження провели фахівці трьох відділень клініки: з Арізони, Міннесоти та Флориди. Результати досліджень вони опублікували в журналі The New England Journal of Medicine.

В усіх випадках медики виявили серйозну травму легенів, яка схожа на хімічний опік. За словами одного з дослідників, доктора Брендона Ларсена, це виглядає так, ніби ці люди постраждали у промисловій аварії та вдихали токсичні пари від розлитої бочки з хімічними речовинами. Він додав, що подібні травми легень були в людей, які піддалися дії хімічної зброї, наприклад гірчичного газу в Першу світову війну.

Учені зʼясували, як розвивається захворювання і чому воно призводить до серйозних ускладнень:

захворювання призводить до пошкодження тканин і загибелі клітин у слизовій оболонці дихальних шляхів і в самих легенях;

мертві клітини осідають у дихальних шляхах і блокують їх, а в повітряні мішки легенів потрапляє рідина;

коли організм реагує і намагається вилікуватися, то зʼявляється набряк тканини, що блокує дихальні шляхи ще більше.

Саме тому пацієнти починають задихатися і їх доводиться підключати до апаратів штучної вентиляції легенів. Але навіть це не дає стовідсоткової гарантії одужання. Серед пацієнтів, випадки яких описані у звіті, була 31-річна жінка. Вона померла, хоча її підключили до апарату подачі кисню в кровотік. Відомо, що вона курила вейп, однак не ясно, які саме рідини для куріння використовувала.

Двоє інших пацієнтів, які фігурують у звіті, сказали, що довгий час курили вейпи тільки з нікотином, а захворіли незабаром після додавання олії марихуани або екстракту тетрагідроканабінолу. За однією з попередніх версій, хворобу могли спричинити пари масел, які забивають легені. Дослідники з клініки Мейо не виявили скупчення масел в легеневих тканинах. Тому вони пропонують більш уважно вивчити хімічний склад різних рідин для вейпа і зʼясувати, які саме компоненти завдають такої сильної шкоди. «Ми підозрюємо, що в більшості випадків йдеться про хімічні забруднювачі, токсичні побічні продукти або інші шкідливі речовин в рідинах для вейпа».

Травми настільки серйозні, що доктор Ларсен не готовий прогнозувати, чи зможуть легені пацієнтів, які вижили, повністю відновитися. «З урахуванням тяжкості травм я не здивуюся, якщо через це у нас будуть люди з хронічними респіраторними проблемами».

У двох випадках, описаних у звіті, захворювання виникли до 2019 року. Тоді лікарі не змогли визначити їхні особливості, оскільки донедавна медики запитували у пацієнтів тільки про історію куріння традиційних сигарет і не говорили про вейпінг.

Британські медики проаналізували звіт і вважають, що це захворювання викликане не хронічними побічними ефектами — найімовірніше, це спалах отруєння, викликаний шкідливими компонентами в рідинах для вейпа, які використовують саме на території США. «Це додатково доводить, що вкрай малоймовірно, що ароматизовані нікотинові електронні рідини того типу, який використовували мільйони людей в усьому світі протягом десятиліття, викликають такі травми».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Психопланетарій, Лип Показати IP 4 Жовтня 2019 10:13
Знову Росія винна, підсунула америкосам погані електронні цигарки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus