USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Тоболах відсвяткували День села

9 Червня 2017 21:36
У Тоболах Камінь-Каширського району днями відзначили день села. Не обійшлося святкування і без поважних гостей – сюди завітала народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич, інформує прес-служба волинського УКРОПу.

«Коли вставатимете зранку, подивіться у дзеркало і спитайте себе: що ви зробили для Тоболів», – таке побажання народному депутату Ірині Констанкевич висловили у селі Тоболи.

У святковий для місцевих мешканців день Ірина Мирославівна приїхала і для того, аби разом із людьми напрацювати спільне бачення вирішення їхніх нагальних проблем.
Ірині Констанкевич показують об’єкти, які роками чекають ремонту та покращень. Так, у місцевій амбулаторії з дня її зведення немає води. Завідувач амбулаторією сімейної медицини села Тоболи Василь Балицький каже: умови для проведення всіх можливих для сільської здравниці маніпуляцій є, лікарі – кваліфіковані спеціалісти. Проте те, що воду лікарям доводиться носити відрами із найближчого колодязя не додає плюсів їхній нелегкій роботі. Та і це не найбільша біда.

«У нас підлога догниває, провалюється, щоб цього не було її теж треба ремонтувати – робити стяжку, класти плитку. Звісно, коли утвориться об’єднана територіальна громада, то можливо нас будуть краще фінансувати. Поки ситуація така – на поточні ремонти нам з управління коштів не виділяють», – бідкається завідувач.
Тож просить нардепа допомогти із ремонтом приміщення. Каже: хочуть виготовляти кошторисну документацію на ремонт, тільки, де взяти на це кошти не уявляє.

Ірина Констанкевич переконує лікаря - для будь-якої проблеми є рішення. Каже: в Україні третій рік поспіль реалізовується проект, який спрямований на підтримку первинної ланки медицини за кошти Світового банку. За допомогою цієї фінансової структури, можна як і будувати амбулаторії, так і ремонтувати їх.

«Ми підготуємо перше депутатське звернення, адресатами якого будуть керівники Світового банку, районна адміністрація і обласна адміністрація. Попрошу, аби проект включили на фінансування у 2017 році», – каже нардеп.
А в місцевій школі, з 1965 року досі не міняли вікна. Цьогоріч на умовах співфінансування з фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» в молодших класах замінять вікна на енергозберігаючі. Навчальний заклад досі опалюють старенькими грубками.

«В Тоболах школа мене неприємно вразила. Розумію, що вона була давно збудована, що немає коштів на те, щоб тут зробити опалення. Але разом з тим, назбиралося стільки проблем, які можна було з часом вирішувати. Чому на школу в Тоболах останні кілька десятиліть увага місцевого керівництва не була звернена? Чому ремонти там не робилися, чому підлога хитається? Буду готувати депутатські запити на керівника відділу освіти Камінь-Каширської райдержадміністрації, щоб зрозуміти як там бачать розвиток цього навчального закладу. А вже в результаті будемо планувати, чим допомогти школі», – каже Ірина Констанкевич.

В дитячому садочку нардепа просять допомогти з облаштуванням ще однієї групи для діток. Адже дошкільнят в Тоболах більше сотні, а дитсадок відвідують лишень 37.

«Ми б хотіли добудувати або розширити наш дитячий садочок, аби всіх дітей охопити дошкільною освітою. Якщо буде фінансова підтримка, то в нашому садочку простору кухню можна було б реконструювати під ще одну групу для дітей», – розповідає про плани завідувач ДНЗ села Тоболи «Котигорошко» Ніна Каширець.

Народний депутат каже, те, що у садочок вкладена душа, помітно відразу.

«Я щиро тішуся, що в дитсадку керівник, який дійсно дбає про дітей. Незважаючи на те, що приміщення маленьке і немає можливості дітям розставити ліжечка – їх зробили двоповерховими. Але вони якісні – із доброго дерева, і куточки заокруглені, і теплі килимки на підлозі. Коли бачиш, що людина старається, то хочеться долучитися і допомогти зробити цей дошкільний заклад ще кращим», – каже нардеп.

Ірина Констанкевич планує звернутися до керівників відділу освіти райдержадміністрації, аби чиновники надали дозвіл на переобладнання приміщення кухні під кімнату та виділили гроші на кошторисну документацію. Після того, як ця робота буде проведена, то народний депутат шукатиме можливість залучити кошти з бюджетних програм, аби здійснити реконструкцію у ДНЗ.
«Наше село унікальне своєю природою, історією, тут є що побачити, воно перспективне, розвивається і живе. Проте, через те, що воно віддалене, ним мало хто цікавиться. Тут дуже багато роботи, яку поки ти сам не почнеш, поки ти сам не захочеш, то нічого й не буде. Тому ми постійно звертаємося до нашого народного депутата, щоб за її допомогою вирішити ті питання, які сільському голові не під силу», – каже голова сільської ради Наталія Балик.

Тим часом, поки народний депутат спілкується з керівництвом сільради, освітянами, в сільському клубі триває свято. У заповненому людьми залі виступають діти. Вони співають українських пісень, декларують українські примовки, за які глядачі дякують бурхливими оплесками.
«Святкування, яке організувала громада села на чолі з Наталією Балик було неймовірне. Воно вдалося, бо пропущене через серце, через душу. І тому є відчуття радості і щастя від того, що хоча б на короткий термін став частинкою цієї громади. Тому що тут все роблять гуртом – і святкують, і працюють. В такі моменти віриш, що Україна буде успішною державою», – каже Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus