USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

У центрі Луцька відкрили виставку «Комунізм=Рашизм». Фото

10 Серпня 2023 17:25
«Українець – це власне те, що найбільше ненавидить росія. І все те, що з нього походить. Саме це росія намається знищити мінімум останніх сто років, – такими словами розпочав свій виступ директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик під час презентації виставки «Комунізм=Рашизм».

Відкриття експозиції у Луцьку відбулося 10 серпня, інформують у Волинській ОДА.

Мета цієї виставки –вкотре показати, що будь-яке зло повинно бути покаране. Бо незасуджене зло – зростає. І тепер ми пожинаємо його плоди: комунізм поступово переріс у рашизм.

«Навіть в самій назві ми не пробували робити якісь ілюзії, ми не просто проводили паралелі, ми поставили знак дорівнює. Пряміше нікуди, що комунізм дорівнює фашизм. Бо рашизм виплив з комунізму. І ця виставка про те, аби показати, що люди, які стали жертвою цих режимів, були і в ХХ, і в ХХІ століттях. Ми про них знаємо та пам’ятаємо. Бо якщо ми забудемо про цих людей, то історія може знову повторитися», – зазначив Ігор Кулик.
Водночас співробітниця Українського інституту національної пам’яті, кандидатка історичних наук Леся Бондарук зауважила, що методи боротьби комунізму з українцями, як і рашизму сьогодні, не змінилися. Це тотальна паспортизація, масові депортації, репресії проти мирного населення та розстріли.

«Дуже рада, що виставка, яка проїхала країни Балтики та майже всю Україну, тепер у Луцьку. Тут зібрані унікальні історії. І ці історії нас єднають у боротьбі за визволення України», – додала Леся Бондарук.
Як зауважив директор департаменту культури, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Хвіщук, лучани та гості міста мають унікальну можливість до початку вересня ознайомитися з цією виставкою. Адже дуже важливо вивчати історію. Знати і пам’ятати, хто ми є!
Варто зазначити, що стенди розміщені навпроти головного корпусу Волинського національного університету імені Лесі Українки за адресою проспект Волі, 13. Вхід – вільний.
Довідка

Виставка створена на основі архівних документів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Державних архівів Львівської області, Житомирської області, Миколаївської області, Вінницької області, Волинської області, сучасних світлин та задокументованих злочинів сучасної російської армії.

Автори виставки: директор Архіву національної пам‘яті Ігор Кулик та комунікаційниця Архіву Дарина Рогачук.

Над проектом працювали: Олександр Денисенко, Тетяна Прись, Анна Ряба, Світлана Старовойт, Євгеній Янкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 10 Серпня 2023 17:49
Якби такі виставки робили на початку 90х, то б немали тридцятилітніх совкодрочерів стільки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus