USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Туреччині археологи знайшли хліб віком 8600 років

9 Березня 2024 00:39
У неолітичному поселенні в Туреччині археологи виявили хліб, якому близько 8600 років.

Про це повідомляє Arkeonews, передає Korrespondent.net.

Під час розкопок у поселенні Чатал Гююк, що в центральній Туреччині, археологи виявили зруйновану піч. Навколо неї лежали насіння пшениці, ячменю, гороху, а також кілька знахідок, схожих на їжу.

Читати ще: У Мексиці виявили 1500-річне поховання

Аналіз показав, що невеликий круглий губчастий залишок був ферментованим хлібом, датованим 6600 роком до нашої ери.

«Той факт, що конструкція була покрита тонкою глиною, дозволив усім цим органічним решткам, як дерев’яним, так і хлібним, зберегтися до сьогоднішнього дня», – розповів один з учасників розкопок Алі Умут Тюркджан.

За його словами, найдавніші відомі свідчення про хліб на заквасці походять з Єгипту, в той час як нова знахідка передує всім іншим, що робить її найдавнішим хлібом у світі.

Читати ще: Археологи виявили загублений континент, де раніше проживало пів мільйона людей

«Ми можемо сказати, що знахідка з Чатал-Гююка є найдавнішим хлібом у світі. Це зменшена версія буханця хліба. Він має відбиток пальця у центрі, його не випікали, але він ферментувався і дійшов до наших днів із крохмалем усередині. Такого прикладу ще не було», – запевнив Тюркджан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus