USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Варшаві відбувся «референдум» про передання посольства РФ у власність Польщі

15 Жовтня 2022 23:46
У Варшаві в суботу відбувся «референдум» про передання посольства росії у власність Польщі.

В акції взяли участь кілька тисяч українців, поляків та представників інших національностей, які прийшли з українськими та польськими прапорами і плакатами проти російської агресії, передає кореспондент Укрінформу.

Біля посольства рф було встановлено урну для голосування, а поряд на столі «виборча комісія» видавала «бюлетені» для голосування.

У «бюлетені» було прописано питання: «Чи пан/пані виступають за анексію будинку та прилеглої території посольства російської федерації за адресою Бельведерська, 49 і передання їх польській владі для створення там постійного центру польсько-української співпраці?»

На «референдумі» були присутні «міжнародні спостерігачі», зокрема з Італії та Чехії. Учасники акції прийшли з власноруч підготовленими плакатами. На них було написано, зокрема, «росія – терористична країна», «ООН – не місце для терористів» тощо.

Підсумовуючи «референдум», його організатори згодом зазначили, що явка на виборах склала 127%. При цьому зараховано «8 млн 640 тис. голосів, що становить 189% від загальної кількості голосів».

«У зв’язку з цим, відповідно до чинних законів, польська держава отримує право повернення майна колишнього посольства російської федерації в Польщі», – підкреслив один з «членів комісії» з підрахунку голосів.

Організатори акції жартували, що на сьогоднішній «референдум» прийшло більше людей, ніж на всі російські псевдореферендуми, проведені на окупованих територіях України.

Під час акції збирали підписи під зверненням до президента, прем'єрміністра та глави МЗС Польщі про визнання посла рф в Польщі Сергія Андрєєва персоною нон грата в РП.
Співорганізаторка акції, лідерка варшавського Євромайдану Наталка Панченко в коментарі агентству підкреслила, що ця акція покликана звернути увагу на дві ключові речі, про які активісти говорять з 24 лютого.

«Ми хочемо, щоб польська влада і влада ЄС офіційно визнала росію країною-терористом, і щоб їхнього посла та весь дипломатичний персонал вигнали з території Польщі», – наголосила Панченко.

Вона підкреслила, що за нинішніх обставин їм немає що представляти в Польщі і немає про що тут говорити з цивілізованим світом.

Лідерка Євромайдан-Варшава зазначила, що організатори знали, що люди прийдуть на цей «громадський референдум», але ніхто не сподівався, що черга «проголосувати» розтягнеться на сотні метрів і триватиме кілька годин.
Перед учасниками акції виступив український активіст Володимир Нетребенко, який шість днів ішов на акцію пішки з Вроцлава. Він приніс із собою пошитий в Україні великий польсько-український прапор розміром 20/10 метрів.

Нетребенко підкреслив, що мета його акції – нагадати Європі, що війна не завершилася, і подякувати польському народові за підтримку. Він зазначив, що привіз з України найбільший українсько-польський прапор, щоб на акції його підписали всі охочі, в потім його було виставлено на аукціон.

«На виручені за нього кошти хочемо придбати набори для розмінування деокупованих територій України – Харківщини, Чернігівщини, Київщини, півдня нашої країни, тому що це проблематика величезних масштабів і не одного дня», – наголосив громадський активіст.

Учасники акції скандували гасла «Херсон – це Україна», «Крим – це Україна», «Донецьк – це Україна», «Луганськ – це Україна», «Слава ЗСУ» тощо.

Активісти підвезли до воріт посольства рф «тачку посла», на якій головний російський дипломат у Варшаві Сергій Андрєєв після анексії посольства має залишити будинок диппредставництва.

Учасники акції також виконали під посольством рф гімни України і Польщі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus