USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинянка волонтерить у Варшаві з перших днів великої війни

18 Грудня 2023 08:09
Марія Вегера родом із Горохівщини, але понад 10 років мешкає в Польщі. Від початку масштабної війни жінка активно волонтерить. Допомагати співвітчизникам почала на варшавському вокзалі, куди масово прибували українці в перші дні відкритого вторгнення Росії. З часом знайшла однодумців у фундації Uniters.

Марія родом із села Лобачівка, що біля Берестечка. Приїхала на заробітки до Польщі в 2011 році. З 24 лютого 2022 року основну роботу жінка почала поєднувати з волонтерством, ідеться в сюжеті 12 каналу.

Спершу Марія допомагала зорієнтуватися українцям, які приїжджали у Варшаву, а згодом долучилася до фундації Uniters. Тут працює у свій вільний час, зазвичай тричі на тиждень. Буває, приходить двічі на день, коли потрібно фасувати хліб, складати речі або просто бракує вільних рук.

По допомогу до волонтерів приходять багато вимушених переселенців, які приїхали з різних куточків України.

«Ми з 2014 року були в Мар’янці… У чоловіка був перелом хребта. Ми були у Львові, там лікувалися, а потім приїхали сюди. Раз на тиждень-два ми приходимо, беремо тут хліб, булочки, деякі речі, якщо підходять», – розповіла біженка Віра Константинова.

Прожити лише на українську пенсію в Польщі майже неможливо. Тож допомога волонтерів є неабиякою підтримкою.

«Я приходжу раз на тиждень, раз на два тижні, коли дуже потрібно… Дуже допомагають. Я пенсіонерка. І навіть, здавалося б, таке елементарне, як-от хліб, – це дуже велика допомога», – сказала біженка Лариса Падиріна.

Нині Uniters – чи не єдиний волонтерський пункт допомоги українцям у Варшаві. Інші вже згорнули свою роботу, зазначила голова фундації Галина Андрушков. Щодня люди можуть тут взяти одяг, взуття, їжу. 15 пекарень привозять свіжий хліб. Деякі фірми надають свою продукцію. Приносять речі й поляки. Пункт існує завдяки фінансуванню благодійників.

«Польща допомагала дуже інтенсивно. Я не знаю жодної людини з мого оточення, яка не допомагала б Україні. Можливо, вони вже просто не мають чим допомагати», – сказала Галина Андрушков.

Вона додала, що фундація допомагатиме українцям стільки часу, скільки матиме змогу. Загалом у пункті працюють півтори сотні волонтерів. Усе роблять безоплатно. Долучаються польські школярів та студенти.

Стати волонтером може кожен, розповіла Наталія Атаманенко. Вона вже рік допомагає плести маскувальні сітки для ЗСУ. Пенсіонерка з дочкою та внучкою приїхали до Польщі з Чернігова. Попри інвалідність, жінка приходить до фундації щодня.

«У мене син воює на фронті. Я дуже хвилююся і хочу хоч якусь віддачу зробити від себе, якийсь вклад, щоб скоріше була перемога. Я тут кожного дня. Люди кажуть, що я стільки нарізала стрічок, що як скласти докупи, то можна до Чернігова дістати», – зазначила Наталія Атаманенко.
Фундація Uniters працює у Варшаві вже 10 років. Волонтери допомагали сім’ям українських воїнів, які загинули на війні, отримали поранення чи продовжують боронити Батьківщину. В рамках акції «Свято без тата» торік відправили тисячі новорічних подарунків дітям. Uniters співпрацює з сотнями волонтерів у всьому світі, а також із державними організаціями Польщі та України.

Із початку масштабної війни фундація розпочала надавати гуманітарну допомогу Україні. Лише за 2022 рік волонтери зібрали і відправили п’ять тисяч тонн вантажу, зокрема медичного та військового обладнання. Також передали на фронт понад 35 автомобілів.

Напередодні різдвяно-новорічних свят фундація збирає подарунки дітям у межах щорічної акції. Пакунки до найвіддаленіших і прифронтових регіонів уже пообіцяли доставити військові. Долучитися до збору може кожен охочий. Перелік необхідних речей є на сторінках Uniters у соцмережах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus