USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У волинян почали частіше виявляти туберкульоз

23 Березня 2016 11:00
На 22% збільшився рівень захворюваності бацилярним туберкульозом легень на території Волинської області, що вказує на хорошу роботу клініко-діагностичної лабораторії ОТМПО, яка має сучасне обладнання та навчених фахівців.

Про це стало відомо під час прес-конференції до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, що відбулась 22 березня, в залі колегії управлінні охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації.

Так, зі слів волинських фахівців, одночасно із цим рівень виявлення бактеріовиділювачів в загально-лікувальній мережі становить 1,5%, що свідчить про те, що заклади, які надають первинну медичну допомогу, належним чином не залучені до виявлення хворих на туберкульоз відповідно до вимог УКПМД «Туберкульоз», а основним методом виявлення хворих на туберкульоз все ще залишається рентгенологічне обстеження, яке є значно дорожчим та може давати рентгенкартину різних захворювань, що нагадують «туберкульоз».

До слова, бактеріовиділювачами вважаються хворі, у яких при наявності проявів активності туберкульозного процесу будь яким методом дослідження, навіть одноразово, знайдені міко­бактерії туберкульозу.

Так, згідно із статистикою, на Волині захворюваність серед дітей 0 - 17 років включно становить 10,09 на 100 тисяч відповідного населення, а по Україні цей показник становить 10,8 на 100 тисяч населення. Ріст захворюваності дітей від туберкульозу пов'язаний з тим, що протягом останніх років в області низький рівень проведення туберкулінодіагностики , а вакцинація БЦЖ новонароджених взагалі на вкрай низькому рівні (15,З% від усіх підлягаючих).

Разом із тим на 4,7% зросла захворюваність на ко-інфекцію туберкульоз/СНІД (4,13 на 100 тисяч населення), хоча цей показник залишається значно нижчим від аналогічного по Україні - 10,3 на 100 тисяч населення.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що на Волині смертність від туберкульозу знизилась на 24,2% та становить 15,2 на 100 тисяч населення (158 осіб).

Соціальна структура хворих із вперше встановленим діагнозом активного туберкульозу за 2015 рік виглядає наступним чином: непрацюючі особи працездатного віку складали 57,7%, пенсіонери ч -12,9%, робітники – 12, 6%, службовці – 3,1%, студенти та учні – 3,8%, медичні працівники – 1,5 %, особи без постійного місця проживання – 0,3%, робітники аграрного сектору – 0,6%, особи, які повернулись з місць позбавлення волі – 0,3%, інші – 7,2%. Із вперше зареєстрованих хворих першої та третьої категорії обліку за факторами ризику 23% становили хворі, які зловживають алкоголем, 0,6% - споживачі ін’єкційних наркотиків, 1,2% - мали контакт із вогнищем туберкульозу та 0,9% були колишніми ув’язненими або ув’язнені у СІЗО/в’язницях (за останні 2 роки).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus