USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Волинській обласній лікарні виконали унікальну операцію на серці

24 Липня 2022 16:42
У Волинській обласній лікарні вперше провели дві операції на серці, не розрізаючи грудини. Відомий кардіохірург Олександр Бабляк навчав волинських колег, як робити коронарне шунтування за допомогою його власної відпрацьованої методики, яку цінують у всьому світі.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Кардіохірургія у Волинській обласній клінічній лікарні розвивається з 2000 року. Днями вперше на Волині відомий кардіохірург показав, так би мовити, медичний майстер-клас, аби згодом волинські лікарі проводили самостійно такі операції. Мініінвазивна операція на серці відбувається без розрізу кістки, що пришвидшує процес реабілітації пацієнта та виписки додому.

«За сприяння Ігоря Палиці, який нас сконтактував, ми просили Олександра Дмитровича приїхати і допомогти нашим колегам розпочати новий напрям у кардіохірургії. Ця сфера передбачає довгий і кропіткий шлях навчання, не все так просто дається. Це перший приїзд, і я сподіваюсь, що такі візити дозволять нам запустити тут цю методику і розпочати працювати. Адже запит на ці технології є у світі. Олександр Дмитрович скромно не розповів, що до нього приїжджають на навчання колеги з-за кордону», – розповідає директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр Дудар.

Методика, напрацьована Олександром Бабляком, є однією з кращих у світі. Раніше такі операції виконували лише у Києві. Тепер же волинські кардіохірурги розпочали навчання з багатосудинного коронарного шунтування. Його роблять хворим на ішемічну хворобу серця. Лікар зізнається, що взявся навчати та передавати досвід волинським колегам, тому що багато людей страждає від цієї хвороби.

«Західний світ є відносно консервативний і всі ті зміни, які є, приходять достатньо поступово. А враховуючи те, що ми це і можемо, і нам є чому навчити, то, наприклад, тільки за останні два роки до війни до нас була черга іноземних кардіохірургів, які їхали, щоб подивитися, як саме треба проводити коронарне шунтування мініінвазивним методом. Раніше такі операції можна було робити невеликій кількості пацієнтів, лише 5%. Зараз її можна застосовувати практично у кожного випадку», – каже Олександр Бабляк.
Складні операції з підключенням штучного кровообігу були зроблені двом волинянам. Волинський кардіохірург Володимир Пецентій задоволений можливістю перейняти досвід, адже розуміє переваги саме цього методу оперативного втручання.

«Перевага цих операцій у відносно швидкій активізації пацієнта і відносно швидшому поверненні до нормального способу життя. Перший пацієнт під час ходьби відчував задишку і болі за грудиною. Ці всі симптоми минули, і ми сподіваємось, що їх повернення не буде. Другий пацієнт є складніший за першого, оскільки має багатосудинне ураження. Зараз він почне більше ходити, а ми ще перевіримо. Але, думаю, що проявів стенокардії вже не буде», – вважає медик.

Чоловіки, яким зробили операції, наразі почуваються добре і сподіваються, що хвороба більше не повернеться.

«Я переніс стентування в 2020 році, був гострий інфаркт міокарда, стоїть стент. Стараєшся нешвидко ходити, не можна робити різких рухів. Зараз трошки повільніше, але, думаю, все буде добре», – розповідає пацієнт Валентин Добровольський.

Щороку у Волинській обласній лікарні проводять понад 200 аортно-коронарних шунтувань. Керівник закладу Олександр Дудар каже, що подібні навчання для волинських кардіологів є, так би мовити, «преміальними». Адже вони відбуваються на їхній території, а завдяки здобутим знанням буде можливість рятувати найдорожче – людські життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus