USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Волинській облраді і Луцькій міській раді поменшає депутатів на 30%

19 Червня 2015 12:00
Після наступних місцевих виборів кількість депутатів у місцевих радах помітно зменшиться.

Так, відповідно до Закону про місцеві вибори за відкритими списками, до Волинської обласної ради обиратимуть 56 депутатів замість 80, до Луцької міської ради – 26 замість 40.

Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці нардеп від Володимира-Волинського Ігор Гузь.

Нагадаємо, проект Закону про місцеві вибори депутати Верховної Ради України ухвалили у першому читанні вчора, 18 червня. Згідно з законом, обласні, місцеві та районні ради обиратимуться за пропорційною системою з відкритими списками. Законопроект доопрацюють і приймуть вцілому.

Ігор Гузь проаналізував суть законопроекту, взявши за приклад Волинську область:

«1. Виборчі округи будуть сформовані згідно кількості виборців. У Волиньраді буде 56 депутатів (виборчий округ - приблизно 14 000 виборців), а у Луцькраді 36 депутатів (виборчий округ - приблизно 4 500 виборців).

2. Область, відповідно, буде поділена на 56 округів. Партія може висунути по два кандидати у кожному округу. Хоча, очевидно, всі будуть висовувати по одному кандидату.

3. В бюлетені буде наступна схема: прізвище кандидата та партія, яку він представляє. Якщо людина ставить позначку навпроти кандидата, то автоматично голосує за нього та за його партію.

4. Під час підрахунку голосів рахують результат кожного з кандидатів по округах. Це буде сумарний результат партії в області.

5. Скажімо, партія отримала 20%, і в перерахунку на мандати, враховуючи бонуси тих партій, які не пройшли бар'єр у 5%, то це приблизно 14 мандатів. А далі по рейтингу у відсотках в раду попадають перші 14 кандидатів, які отримали найбільший результат з усіх 56 наявних кандидатів партії.

6. Партії можуть створювати передвиборчі блоки. Прохідний бар'єр для партії 5%, для блоку 7%

7. Ця пропорційна система з преференціями буде діяти для обласних, районних та міських рад. Вибори депутатів селищних та сільських рад будуть відбуватися на основі одномандатної мажоритарної системи відносної більшості.

8. Вибори міських голів у містах з кількістю виборців більше 90 тисяч будуть відбуватися у два тури, якщо в першому турі кандидат не отримає більше 50% голосів. У всіх інших містах - лише один тур.

9. До обласної, районної та міської ради не передбачається самовисування. Самовисування тільки в депутати селищних та сільських рад, а також селищних, сільських та міських голів.

10. Тривалість виборчого процесу - 50 днів.

11. В принципі, вигравати вибори будуть не тільки ті партії, що мають хороший рейтинг, але й ті, які мають у списках поважних, впливових та відомих в регіоні кандидатів», - написав Ігор Гузь.

Ну що ж, парламент прийняв в першому читанні новий закон про місцеві вибори за відкритими списками і це однозначний плю...

Posted by Ігор Гузь on 18 Июнь 2015 г.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Оля Показати IP 19 Червня 2015 12:29
Зашибісь.
Петро Показати IP 19 Червня 2015 13:18
Заї.ісь!
Дьодік Показати IP 19 Червня 2015 13:31
Асаммблея восьмимільйонного міста Лондона (віддалений аналог наших рад) налічує ""аж" 25 депутатів - і нічого, Лондон живе і процвітає. Нах/ра нам стільки цих дармоїдів-дерибанщиків? Для Луцька досить 9 - 13 депутатів, для Волині 13-15.
Оля до Дьодік Показати IP 19 Червня 2015 14:15
Якщо толкового, то 1 для Волині достатньо. Але таких немає, якщо і є то не допустять.
Всезнайко Показати IP 19 Червня 2015 18:57
А толку з того? Депутати місцевих рад працюють на безоплатній основі... Скоротіть нардепів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus