USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У волинській школі замінили двері, яким вже понад півстоліття

23 Листопада 2016 18:47
У школі села Жашковичі понад десяток старих дверей, які слугували майже півстоліття, замінили на нові. Вдалося це реалізувати дуже швидко – протягом місяця. А все завдяки сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», до якого керівництво школи звернулося за підтримкою, - йдеться у повідомленні Фонду.

Загальноосвітній школі I-II ступенів села Жашковичі Іваничівського району – 83 роки. Чотирикласне приміщення збудували ще, як кажуть, «за Польщі» – у 1933 році. За цей час школа пережила багато змін: під час війни припиняла діяльність, згодом була і восьмирічною, і початковою. До старого приміщення добудовували нові, з’єднували їх коридорами і переходами. Одне слово, учителі та батьки не сиділи склавши руки, а старалися осучаснювати навчальний заклад.

«Із 2008 року ми активно брали участь у різноманітних грантових проектах. Завдяки проекту «Ласкаво просимо до нашої країни», який фінансували італійці, школа виграла три ноутбуки, проектор і дошку. Здобувши перемогу в проекті з енергозбереження, поміняли 53 вікна, четверо дверей і 130 квадратних метрів підлоги. Відтоді віримо, що проекти – це реальність. Коли в Іваничах з’явилося представництво Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», ми звернулися з проханням поміняти старі двері в класних кімнатах. Адже деякі були в аварійному стані й навіть не підлягали ремонту. Зібрали батьків, порадилися. Вони були готові до участі в проекті «Ініціативні громади», бо вже мали такий досвід», – розповідає директор школи Антоніна Філюшко.
Щойно дітки пішли на осінні канікули, в навчальному закладі розпочалися ремонтні роботи. Батьки самі демонтували старі двері та встановили нові. Довелося докласти чимало зусиль, адже деякі старі двері мали розмір 2,30 м на 1,30 м, а нові – 2,05 м на 90 см.
« У школі села Жашковичі було замінено двері всіх дванадцяти навчальних класів. До слова, старі двері слугували майже півстоліття, тому важко відчинялися, малюки не могли самі їх відчинити. У двох класах взагалі були в аварійному стані. Проект вдалося реалізувати дуже швидко – протягом місяця. Було повне розуміння з боку вчителів і громади. Взагалі цей проект із заміни дверей – перший в області. Співфінансування батьків склало 35% від загальної вартості дверей», – наголосив керівник Західної філії Фонду Андрій Алексюк.
«Нові двері для школи – це тепло, затишок і краса. Тепер усі класи закриваються на замок, а двері відчиняються зручно і тихо. Задоволені всі: педагоги, діти, батьки. Хочу сказати, що наші учні пишуть у творах, якою хотіли б бачити свою школу: мріють про спортзал, басейн, кілька поверхів і ліфт. Звісно, це дитяча уява. Але в цій фантазії є багато реальності. Вони бачать сучасні школи по телебаченню, їздять у міста. Тому вважають, що умови навчання в селі не мають бути гірші, ніж у місті. Їм теж хочеться мати доступ до якісної освіти», – каже Антоніна Філюшко.
Підтримує директора і вчитель фізкультури та математики, депутат районної ради від партії «УКРОП» Яро­слав Воробій:

«Не можна за одними критеріями оцінювати якість освіти в селі та місті. Якщо у селі народжуються діти, то школу там треба підтримувати. Без закладу освіти, медпункту і клубу село вимирає. Молодь звідти тікає. Тому для нас допомога Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» дуже на часі. Спільними зусиллями громади, школи й Фонду ми зможемо досягти гарного результату».
Зауважимо, що в Жашковичівській школі нема спортзалу. Уроки фізкультури відбуваються або на вулиці, або в коридорі. У тому ж таки коридорі для юних спортсменів проводять заняття секції вільної боротьби та дзюдо. Застилають підлогу матами – і вперед! Є у школі танцювальний гурток. А танцюють дітки у… їдальні, яка також слугує й актовим залом. Одне слово, бажань у школярів багато, та обмаль можливостей. Тому й сподіваються у Жашковичах на подальшу співпрацю з Фондом «Тільки разом».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Йопрст Показати IP 24 Листопада 2016 00:34
Оце ж Херой ,хоть би не позорився!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus