USD 39.70 40.05
  • USD 39.70 40.05
  • EUR 39.95 40.20
  • PLN 9.92 10.10

У Волинському держархіві оприлюднили ще 141 справу репресованих радянською владою

21 Січня 2024 20:56
У Волинському державному архіві оприлюднили ще 141 архівну кримінальну справу несудових органів за 1938-1991 роки. Загалом опрацювали документи щодо 155 громадян.

Як пише Суспільне, в зацифрованих справах міститься 7 059 аркушів: ордери на обшуки житла, постанови про арешти, протоколи допитів, анкети, деталі справ, анкети арештованих тощо.

У матеріалах йдеться про жителів Волині та людей, які в радянський період були затримані на території області. Більшість документів стосуються людей, які, згідно з документами, порушували правила проходження кордону.

Глейх Михель Йосипович

Серед зацифрованих документів – справа репресованого радянською владою Михеля Глейха, єврея за національністю. Чоловік народився 1915 року в місті Лодзь, що на території сучасної Польщі. Був спеціалістом текстильної промисловості та працював на фабриці в рідному місті, сам із родини торговця.
8 грудня 1939 року його затримали радянські прикордонники під час переходу кордону з колишньої території Польщі (тодішньої Німеччини) на сторону СРСР (на території Волині). Після цього Михеля Глейха арештували.

Читати ще: У Волинському держархіві оцифрували 66 справ репресованих. Історія одного з них

У документах сказано, що чоловік перейшов кордон разом із дружиною і тестем через «складні умови проживання та задля уникнення переслідування зі сторони німців». 4 вересня 1940 року радянські спецслужби ув’язнили його у виправний трудовий табір на п’ять років. Подальша доля чоловіка невідома.
Загалом у Волинському державному архіві оприлюднили 2 752 архівні кримінальні справи. З усіма документами можна ознайомитися онлайн на сайті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus