USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині «Ice Bucket Challenge» тепер - задля армії. ФОТО

12 Січня 2015 08:15
Традиційне районне фольклорне свято «З Різдвом Христовим!» та фестиваль куті відбулися в Любомлі, поєднавшись з акцією «Зігрій солдата», яку започаткувала волонтерська організація краю. Про це повідомляють наші колеги на сайті «Буг».

Третього дня Різдва у центрі Любомля линув славний та веселий спів колядок, який дарував піднесений настрій та створював гарну святкову атмосферу жителям і гостям міста. Так уже вкотре відбулося традиційне районне фольклорне свято «З Різдвом Христовим!» та фестиваль куті «Різдвяна гостина», мета якого не забувати народні традиції, знати і підтримувати українські звичаї та обряди.



Біля новорічної ялинки розташувалась сцена, на якій виступали кращі колективи району і міста. А на площі розгорнувся щедрий різдвяний ярмарок. На столах працівники сільських будинків культури виставили найсмачніші українські страви. Особливою величною прикрасою була кутя, присмачена вигадливим солодощами на зразок «що не край, то звичай».

А до неї – чого тільки не наготували гостинні господині! Обов’язковою була і різдвяна атрибутика – зірка та різноманітні вертепи. У ході свята відбувалася і благодійна акція «Все для перемоги», тож у наметі кожної сільської ради стояла скринька для збору коштів солдатам в АТО, в яку вносили кошт усі, хто приходив почастуватися.



Організатори фестивалю – Любомльська районна і міська ради та відділ культури і туризму Любомльської РДА.

Велике світле свято Різдво єднає у радості, сповнює серця і розум благими намірами, надихає на добро і милосердя. Саме й тому, певно, у цей день намагалися і нагамагалися працівники культури священики, очільники влади знайти слова, сповнені любові і надії.



Вітали усіх учасників заходу голови – районної ради Микола Сушик та міської ради – Роман Ющук. «У ці святкові дні просимо Ісуса Христа, хай нас захищає та допомагає, а в першу чергу тих хлопців, які в цю мить нас з вами обороняють, а ми тут можемо проводити такі заходи, – сказав, зокрема, Микола Сушик. – Ми ж прагнемо і просимо миру і добра, бо віримо, що якщо нам всім дуже захотіти попросити в ці дні, то все обов’язково збудеться. Такими заходами ми підтверджуємо, що наша держава жива, країна єдина, ми працюємо, свідчимо, що у нас є свої традиції, своя культура, що ми є єдиний народ, і ми непереможні.»

Вітальні слова виголосили настоятель Михайлівського храму УПЦ КП протоієрей Віктор Возняк та благочинний Любомльської округи настоятель Різдвобогородичного храму УПЦ отець Василій Мельничук.

«Радістю наповнюються у ці дні наші серця, святкуючи велике дійство спасіння роду людського – народження Ісуса Христа, – промовив протоієрей Віктор Возняк. – Сутність народження Його у єднанні християн у всьому світі. Ми дякуємо Богу, що сподобив дочекатися цього свята, вкотре духовно відчути його, але не всі сьогодні, на жаль, мають можливість так гарно і радісно святкувати його. Тому згадаймо про тих, хто сьогодні у страшних місцях, захищають долю і незалежність нашої держави, які мерзнуть в окопах, щоб ми сьогодні тут стояли спокійно».

«Ми живемо в той далекий час від тих подій, коли Господь народився і приніс мир, любов, спасіння, примирив людей з Богом, – звернувся до усіх отець Василій Мельничук. – З Віфлеємської печери стала відходити благодать, яка сходить кожний раз по сьогоднішній день, кожного року поновлюється в наших душах і серцях. У ці святкові дні повсюди у храмах, великих та маленьких домівках, на вулицях чується прославлення новонародженого Господа, які звучать у колядках. Колядок дуже багато, вони різні, але ніде так, як в Україні не прославляється у них новонароджений Ісус. Господь приніс мир, тож хай війна закінчиться, а ми щоб жили в мирі, процвітали в нашій єдиній державі Україні».



На свято, як і щорічно, завітала делегація із сусідньої Республіки Польща – другий віце староста Хелмського повіту Беата Августинек, від їх імені теж привітала усіх, подякувала за гостинне запрошення та зізналась, що дуже рада тут бути гостею.

Акцентували увагу до своєї ініціативи також і активісти місцевої громадської організації «Християн волонтерів», які у цей непростий для усіх нас час роблять великий внесок та неабияк допомагають нашим бійцям-землякам, які воюють на Сході.

Нині любомльські волонтери ходять колядувати у кожну домівку, на зібрані кошти закупляють теплий одяг та усі необхідні речі для солдат. А ще в цей день вони започаткували нову акцію, про яку, звернувшись до всіх, розповів майданівець і волонтер керівник організації Андрій Демянчук:

«Разом із народженням Ісуса Христа на землю прийшло людинолюбство. Сьогодні воно проявляється у тому, що ми тим чи іншим чином допомагаємо нашим землякам, які знаходяться на Сході, які не завжди зігріті. І ні для кого не секрет, що наша держава не в повному обсязі може забезпечити наших вояків. За це взялися прості люди. Щойно мені прийшло повідомлення від керівника волонтерської організації з Краматорська 20-річної дівчини, пише вона про нашу передачу, яку вони отримали недавно, що сало майже закінчилося, що потрібні зимові берци, генератори, хлопці мерзнуть, їх там — 25, спальники потрібні, в’язані шкарпетки. Такі повідомлення приходять кожен день, і ми стараємося на них швидко реагувати. Сьогодні ми розпочинаємо акцію «Зігрій солдата», я надіюсь на вашу підтримку і на тих, хто перейме цю естафету.

Проводимо її за принципом міжнародної акції «Ice Bucket Challenge». Ми знаємо, що деякі хлопці не мають зимових балаклав, рукавиць, амуніції, якісних рюкзаків, зимового одягу, берців. У всіх арміях світу знають, що термошкарпетки – це нормально, а в нас кожен 20 тільки знає, що вони є. І що існує така зігріваюча термобілизна також нещодавно дізнались…»

При цьому Андрій поволі знімав із себе зимовий одяг та розповідав про умови акції, суть якої у тому, щоб на очах у глядачів сміливо облитись відром крижаної води, віддати на армію 100 гривень та передати естафету наступним двом учасникам. Якщо ж учасник відмовляється обливатись, то віддає на армію – 500 гривень. Це дійство від 9 січня відбуватиметься щодня о 13 годині на майдані перед адмінбудинком. Перші четверо хлопців-добровольців сміливо продемонстрували, як це робиться. Наступного дня бажаючих побільшало…

А потім сценою заволоділи аматорські колективи. Усі 15 гуртів, а серед них 80-річна солістка Хворостівського будинку культури незмінна учасниця фольклорних концертів Ганна Носуліч славили народження Сина Божого Ісуса Христа, який прийшов на землю, щоб «спасти люд свій весь». Здалось, що ці щирі колядки, які йшли від сердець колядників і до сердець глядачів долинали, мусять наблизити нашу Перемогу і мир. Хай же наша Віра чим скоріше справдиться!

До слова, цього дня після концерту відбувся розіграш призів серед передплатників районної газети «Наше життя», головним призом якого було справжнє порося.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus