USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У волинському наркодиспенсері безплатно дають наркотики

5 Листопада 2014 07:00
Майже сотня людей отримує безплатно наркотик у Волинському наркодиспенсері. Так звані «легальні» наркотики видають нашим краянам в рамках державної програми ЗПТ.

Зауважимо, ЗПТ – це замісна підтримуюча терапія, що є способом лікування опіоїдної залежності, при якому наркозалежним особам, під лікарським наглядом, дають «легальні» наркотики, з метою їхньої реабілітації та зменшення шкоди для суспільства, зокрема зниження рівня зараження інфекційними хворобами, такими як СНІД і Гепатит та задля зниження криміногенної обстановки серед наркозалежних. Зараз такий метод лікування успішно застосовується в 65 країнах світу, зокрема і у США, Австралії, Ірані, Китаї, Таїланді й у всіх 27 країнах Європейського Союзу і в більшості пострадянських країнах. ЗПТ також є державною програмою і в Україні.

«У нас на Волині замісна терапія розпочалася із 1990-го року. Наші пацієнти – це, першою чергою, ті, хто ВІЛ-інфіковані, мають Гепатит і з тривалим стажем наркотизації. Ліки видаємо їм безкоштовно й держава практично не виділяє на це фінансування, усе за рахунок іноземних донорів, зокрема Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІДу,. Так, «легальний» наркотик покращує пацієнтам якість життя. Окрім того, під час лікування ми даємо бупренорфін. Якщо його доза до 6 міліграмів, це викликає агоністичну дію, а в маленьких дозах від 0.3 – 2 міліграми - антагоністичну дію, тобто блокуються певні рецептори і коли наркозалежний починає вживати наркотики, вони не дають жодного результату, - це як пити просту воду», - розповідає головний лікар Волинського обласного наркологічного диспансеру Ігор Шкаровецький.
Так, учасниками замісної терапії є 80 людей, 20% я з яких жінки. Зауважимо, що така гендерна тенденція до згубної залежності спостерігається і в алкозалежних.

Нагадаємо, нещодавно у Волинському наркодиспенсері розгорівся скандал: в процес лікування хворих почала втручатися міліція.

«Десь зо 20% наших пацієнтів - такі, хто може виносити «легальні» наркотики за межі приміщення, але це хороший результат, бо іншим 80% ліки допомагають, і люди не шукають, де треба красти, аби отримати гроші на хімієпрепарати, нормально себе почувають й можуть адаптуватися у суспільстві», - зауважив заступник головного лікаря Ростислав Луцюк.

Він додав, що до січня 2008-го року не було проблем з виносом наркотиків за межі медзакладу, адже ліки вводили пацієнтам ін'єкційно, втім закордонні донори почали поставляти препарати Еднок і Метадон у таблетках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лікар Показати IP 5 Листопада 2014 07:56
І завжди перші у черзі ган дончанин і дід залип
аяяй Показати IP 5 Листопада 2014 08:51
Хорошая программа,скорее вымрут больные наркоманией
я Показати IP 5 Листопада 2014 14:17
алкоголікам також потрібно кожен день по сто і огірочок давати.адже краще нехай цивілізовано заміщують терапію, ніж будуть десь вживати на вулиці, щоб дифтирією незаразилися.А да і курцям кржен день по пачці цигарок.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus