USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У волинському селі знищують єдину архітектурну пам’ятку

18 Березня 2023 13:47
У селі Копачівка однойменної громади незаконно змінюють фасад поштової станції XIX століття. Архітектурна памʼятка національного значення нині слугує житлом – будівлю приватизували три родини.

Коли ж одна зі співвласниць будинку почала обклеювати фасад пінопластом і прибудувала ґанок, жителі Копачівки забили на сполох. Місцева влада каже, що нічого вдіяти не може, бо це приватна власність, йдеться в сюжеті 12 каналу.

Любов Сафронова купила помешкання в Копачівці у 2014 році. Придбане житло – частина поштової станції XIX століття. При СРСР будівля була і медпунктом, і дорожнім управлінням. Нині тут мешкають три родини.

«Якби я знала, що це пам’ятка архітектури, то не купувала би», – наголошує жінка.

Як розповідає історик Сергій Янішевський, коней, яких запрягали для перевезення пошти, колись змінювали саме на таких поштових станціях, як у Копачівці.

Усі роки фасад історичної будівлі залишався незмінний. Нині його обшили пінопластом, а старі вікна замінили на металопластикові. Також до споруди добудували ґанок.

Любов Сафронова говорить, що охоронну табличку Поштової станції бачила, але не надала цьому значення – просто зняла її зі стіни. Міська рада, на думку жінки, повинна їй подякувати, адже вона викупила пам’ятку архітектури та відремонтувала її.

Сільський голова Копачівки Олександр Совтис підтверджує: про будівельні роботи знає, дозволу на нього Любов Сафронова не просила. Чому не було охоронних договорів, він не знає, вказує на попередників, адже коли жінка купувала житло, в селі був інший голова.
Краєзнавець Олександр Котис упевнений: мешканку зобов’яжуть повернути історичний вигляд фасаду і без договору, адже будь-які зміни пам’ятки можуть відбуватися виключно з дозволу місцевої влади.

«Статус пам’ятки передбачає збереження її автентичності, історичного вигляду декору, елементів тощо. Тому власник не може робити будь-які перепланування (незалежно від права власності)», – наголошує він.

У відділі культурної спадщини Волинської ОДА запевняють: якщо місцева влада не впоралася зі збереженням єдиної пам’ятки в населеному пункті, то цим займуться в Міністерстві культури.

Провідна спеціалістка відділу культурної спадщини ОДА Людмила Мельник інформує: міністерство про проблему вже повідомлено.

Незаконну прибудову мають знести, а Любов Сафронову – зобов’язати повернути архітектурну пам’ятку національного значення до початкового стану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
777 Показати IP 18 Березня 2023 14:10
Винуватий голова ОТГ - колишній банкір Совтис,який багато років займається власним збагаченням і гнобленням селян!
Maха до 777 Показати IP 18 Березня 2023 14:40
ганьба таким головам. дивіться кого вибираєте
Нема на то ради ! Показати IP 18 Березня 2023 14:15
Першого у ланцюжку порушників треба притягнути до відповідальності сільського голову - включає дурку і стрілки переводить. А та затуркана пані повинна знати, що незнання закону не звільняє від відповідальності, хоча добре вона знала, шо купляла, раз табличну знімала ! Я дивуюсь, як такі люди висовують себе на посаду голови, як такі люди здійснють якісь правочини, не володіючи елементарними знаннями, інтелектом ! Шановні виборці, ви за кого голосували ? Отак вони і Україну будують !
Все Показати IP 18 Березня 2023 14:50
Побудовано на брехні . Тож будівля царська *руска* то получається ми починаємо переживати за царське *наследиє* і чекаємо *освобидителей*. Хочуть люди робии ремонт (в умовах безгрошівя) нехай роблять має бути все для людини ми ж пережили 3 майдани і три *котли* а переживаєм за якусь советську табличку
Правда Показати IP 18 Березня 2023 15:18
Та скільки тих історичних і ніби історич6и0 памяток в Україні???, тисячі!! І більшість руйнуються!!!За вашою логікою хай будинок заросте корчами, зруйнується від природи(вітер вода теператури), бож шанс, що дійтуть гроші на історичну пам'ятку-мізерний!! Аніж три сім'ї, ще раз три сім'ї!!! у ньому мешкатимуть. Досить жити минулим, думайте про теперішнє і майбутнє!))
Ноунейм Показати IP 18 Березня 2023 16:13
Цікаво, в ківерцях на залізничному вокзалі є туалет побудований він десь на початку 20 століття, це теж архітектурна пам'ятка вважається?
Вердикт ло Правда Показати IP 18 Березня 2023 16:18
Шось ти не Правда, а швидше варвар і знищитель ! Ніхто ж не забороняє щось зробити з спорудою, ніхто ж не забороняє її відреставрувати ! Тільки треба знати і вміти то робити у відповідності до чинного законодавства в Україні ! І живіть собі на здоров'я і пам'ятка буде стояти ! Але ж ви вдерлися, як свині в чужий город і робите все з дупи строни. Cама свиня пліт дере і сама квичить !
Анонім до Вердикт ло Правда Показати IP 18 Березня 2023 18:24
реставрація??? навіщо говорити про те, що ніколи не відбудеться. зазначені заходи проводяться за наявності "зайвих" грошей, який в Україні не буває /корупція і т.д./.
Тарас2 до Анонім Показати IP 20 Березня 2023 09:49
А "зайві" гроші на купівлю, нові вікна і утеплення в них є? Не мають гроші на збереження пам"ятки хай не купують і не псують, після перебудови вона буде втрачена безповоротно.
До Все Показати IP 18 Березня 2023 21:08
Ту будівлю збудували наші українці, волиняни на своїй землі і вона була, є і буде нашою пам'яткою архітектури України, як то і підтверджено відповідним державним реєстром ! Бо, якщо слідувати твоїй логіці, - то і твій диплом чи свідоцтво про середню освіту, отримане в часи срср, - недійсні і тебе тоді можна сміливо вважати безграмотним і людиною без освіти !
До до все Показати IP 19 Березня 2023 08:28
Ти спочатку глянь яка влада була у 19 столітті , і чия земля була в 19 столітті ,Хто замовляв ту станцію(проект) , хто фінансував будівництво (явно не волиняни) і для яких *українських* чи *волинськи* потреб будувалясь та станція і скільки тих *українців* користувались тою станцією, пока совети не передали під житло
Саша Показати IP 21 Березня 2023 01:43
Стільки керувальників з'явилося як тільки робота якась почалась діятись. Якщо комусь так хочеться покерувати то може пам'ятку архітектури як Клеванський замок відреставруєте? Вже все поробили, всі красиві місця повідновлювали? Лишився якийсь ноунейм в копачівці про який до цього часу за 32 роки ніхто не згадував?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus