USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У ВР вирішили скоротити кількість депутатів Київради

1 Червня 2018 11:00
У Верховній Раді зареєстровано проект нової редакції закону про столицю, яким пропонується зменшити кількість депутатів Київради зі 120 до 25 та збільшити повноваження мера.

Про це Укрінформу повідомила один із авторів законопроекту, заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд.

«Серед новел пропонується серйозне скорочення кількості депутатів, і при цьому депутати повинні будуть працювати на постійній основі. Ми пропонуємо, щоб було до 25 депутатів в Київській міській раді», – зазначила вона.

Окрім того, за словами віце-спікера, законопроект передбачає перерозподіл повноважень між мером та головою міської адміністрації. При цьому пропонується розвести функції і роль Києва як міста, регіону і як столиці.

Згідно з законопроектом, місто очолює міський голова, який буде мати усю повноту повноважень.

«Він фактично буде одноосібно формувати міську адміністрацію, він буде головним розпорядником бюджету київського і т.д. Голова Київської міської адміністрації фактично буде представляти державу в регіоні, а не у місті. Його завданням буде в тому числі слідкувати за законністю рішень органу місцевого самоврядування», – зазначила Сироїд.

Разом із цим голову КМДА пропонується наділити правом оскаржувати рішення Київради у суді.

«Він не буде мати жодного стосунку до місцевого бюджету, а буде мати змогу працювати виключно з бюджетом державним, який буде приходити до Києва як до регіону. Наприклад: на університетську освіту, на медицину третього рівня. Тобто це те, що роблять сьогодні голови обласних державних адміністрацій», – наголосила віце-спікер.

Сироїд зазначила, що у розробці законопроекту брав участь, зокрема, і заступник голови КМДА Олексій Резніков.

За її словами, документ покликаний виправити ситуацію, що склалася із самоврядуванням. При цьому вона зазначила, що зараз фактично всю виконавчу владу в місті Києві очолює голова КМДА, який призначається Президентом, а міський голова майже не має повноважень для управління містом.

Відповідний законопроект №8420 зареєстрований у парламенті 30 травня.

Чинний закон «Про столицю України – місто-герой Київ» був ухвалений у 1999 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
опа Показати IP 1 Червня 2018 11:27
ще у ВР потрібно кількість депутатів скоротити і відмінити фінансування політичних партій з дежбюджету!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus