USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У льохах поліщуків плаває картопля. ВІДЕО

26 Січня 2011 15:23
Річки затопили чотириста селянських дворів у п'яти районах Волинської області, під водою опинилися десятки тисяч гектарів озимини.
Щодоби вода в річках Луга, Стир, Прип'ять, Стохід піднімається на 3-5 сантиметрів. Помпувальна техніка працює цілодобово, однак швидко відкачати майже 1,5 мільярда кубометрів зайвої води вона не в змозі, інформує НТН.
Любешівщина – географічна низина, тому вода тут стоїть навіть за спекотної погоди. Через це в хатах сиро, а в льохах гниє провізія.
Поліщуки сподівалися, що повінь прийде не раніше березня, але через аномально теплий грудень опади снігу та дощу вчетверо перевищили норму.
Мешканець села Ветли Любешівського району розповів, що кінь і корова у його хліві лежать у воді. «Зараз це все збираю і піднімаю до балки. Скільки можна. Куди ж я його подіну? Щоби зайшов по воді, але лежав більш-менш на сухому», - міркує чоловік.
Посадовці ж не знають, як боротися з повінню, адже вся зона високої води – заповідник державного значення.
«Впирається все у те, що це територія Національного природного парку, - розповідає голова Любешівської райдержадміністрації Василь Корець. - Будь-який крок вліво чи вправо, відчуження території чи викопування каналу, будування дамб призводить до значних, копітких процесів».
У Залісах Ратнівського району у селянських льохах плаває бульба і консервація.
Через високі ґрунтові води та переповнені талим снігом меліоративні канали, вода підійшла впритул до кладовища. Тепер, каже священик, домовину без баласту до двометрової ями не опустиш.
«Ми хоронимо людей, і часто-густо у воду. І, звичайно, це боляче, – розповів настоятель храму села Заболоття отець В’ячеслав. – Води так раніше не було багато. То як зробили меліорацію – і за радянських часів качали. Були гроші – качали, то вода приходила і уходила. Зараз не качають, качають тільки вночі, коли дешевша електроенергія. А води сюди наступають мільйони кубів, і через це ми топимося».
Коли спаде висока вода на Волині, синоптики сказати не можуть. Радять селянам розчищати меліоративні канали. Якщо зробити цього неможливо, готуватися до тимчасового відселення.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Льоля Показати IP 26 Січня 2011 16:52
Плавають лайно і тріски, а картопля тоне.
Болік Показати IP 26 Січня 2011 18:37
А куди ж відкачують? Сусідам і т.д.?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus