USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку хочуть зробити меморіальний комплекс, але ще не придумали як

27 Жовтня 2009 17:29
Більш як годинне обговорення питання про появу меморіального комплексу Луцької тюрми так і не поставило остаточну крапку у вирішенні. Про це 27 жовтня йшлося під час робочої наради із цього приводу – інформує репортер «Волинських новин».
Зокрема, голова Громадської Ради Волині Ігор Левчук запропонував створити меморіальний комплекс Луцької тюрми, котрий би складався із кількох елементів, наприклад, місця вшанування загиблих на так званій «Гнідавській гірці», музею, присвяченого в’язням Луцької тюрми у підвалі та на першому поверсі колишньої Луцької тюрми та сучасних місць вшанування загиблих від репресій та бомбардування.
Директор департаменту культури та збереження історичної спадщини Луцькради Сергій Годлевський відразу озвучив кілька важливих запитань, наприклад, про статус цього музею, фінансування його спорудження та функціонування.
Щодо фінансування пан Левчук зазначив, що кошти можна вибити через комісію, котра при Кабміні опікується організацією відзначення 925-річчя обласного центру Волині. Також голова Громадської Ради Волині розповів, що при музеї можна було б зайнятися пошуковою, експозиційною роботою й визначити людей, які б доглядали вже існуючі пам’ятки. Він переконаний, що таким чином можна створити історико-туристично-пропагандистський об’єкт, котрий міг би говорити сам за себе.
Пан Левчук наголосив, що загиблих від різноманітних режимів варто вшанувати по-людськи, адже біля «Гнідавської гірки» наразі скупчується сміття. «Це не достойно, що такі плями є на території Луцька», - додав він.
Директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тарас Рабан зауважив, що ідея створення музею з’явилася ще із перших днів роботи у 90-тих роках у колишній Луцькій тюрмі. Тоді для музею у колишньому монастирі бригіток відвели три кімнати поруч із входом. Проте на той час, за словами пана Рабана, ані коштів, ані можливості, тому й справа не була продовжена. Він додав, що загиблі знайшли своє пошанування у численних меморіальних дошках у Старому місті. «Ідея музею потребує продовження і втілення у життя», - зауважив він.
Також під час робочої наради вирішувалося питання, що ж робити із рештками, котрі були виявлені під час ексгумаційних робіт, - перепоховати на тому ж місці за християнським звичаєм чи увіковічнити їх на «Гнідавській гірці». Остаточного рішення у цьому питанні теж не було прийнято.
Довідково:
«Гнідавська гірка» - невеличкий пагорбком на узбіччі за правим берегом Стиру. Саме тут у 2008 році перепоховали кістки полонених червоноармійців, котрі потрапили до Луцька у 1941-1942 роках. Саме в ці воєнні роки у Луцьку діяв так званий шталаг № 360, тобто табір для полонених сержантського і рядового складу.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus