USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку на будинок може впасти баштовий кран. ФОТО

1 Вересня 2011 09:56
Жителі будинку № 10, що на вулиці Зацепи бояться, що будівельний кількадесятиметровий баштовий кран, встановлений менше ніж на сто метрів від їхнього будинку, може в будь-який момент впасти.

Депутат Луцької міської ради Сергій Сівак розповів, що кран працював на будівництві фірми «Глорія Буд Плюс», яка у свій час будувала житловий комплекс «Рідний дім».

Однак наприкінці 2008 року фірма через неспроможність виплачувати кредити, проблеми з документами припинила будівництво, здавши в експлуатацію лише один будинок під номером 10 на вулиці Зацепи.
Будівля складається з двох частин по п’ять поверхів та однієї на дев’ять. Практично усі квартири нині заселені.

Два інших будинки так здані і не були. Це багатоквартирний будинок, що був готовий на 88% відсотків і будинок, каркас якого лише почали зводити. При тому, що інвестори вклали 100% вартості свого майбутнього житла. Зазначимо, що ціна на трикімнатну квартиру на той час сягала півмільйона гривень.

Кран пошкодив …вітер?

На місці колишнього будівництва – два баштові крани та вагончики будівельників, з яких навіть не всі речі забрали.







Те, що не забрали будівельники – поцупили мародери. Особливо, їх цікавив метал, який був у конструкції й самих кранів.

«Один з кранів стоїть вже третій рік. Ніхто не ним не доглядає, ніхто його не ремонтує. Відповідно, він прийшов у безгосподарський вигляд. Крім того всього у нас на території Луцька є купа людей, ласих до наживи. Той відкрутить одну залізяку, той другу. І це призвело до того, що кілька днів тому стріла відвалилася», - розповідає депутат Сергій Сівак.
Місцеві мешканці розповідають, що стріла крану спочатку «дивилася» на заселений будинок. Але у четвер, 25 серпня під потоком вітру повернулася у протилежну сторону і обвисла.

Голова об’єднання співвласників будинку 10 вулиці Зацепи Володимир Лігоцький каже: мешканці побоюються, що в якийсь момент кран впаде, якщо його не демонтують.

«Приїздила інспекція охорони праці і спеціалісти казали, що для того, аби кран демонтувати – його потрібно привести в робочий стан. Тобто, поставити стрілу знову на місце. А тоді вже демонтувати», - каже Лігоцький.

Краном сказали зайнятися …міліції


На засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Луцької міської ради, що відбулося 29 серпня, було встановлено, що у кранів закінчився термін експлуатації. Однак, достукатися до власника крану, аби той його демонтував обладнання, не вдалося.

Комісія вирішила доручити начальнику управління капітального будівництва підготувати на засідання виконавчого комітету Луцькради рішення щодо процедури демонтажу крану. Усі ж повноваження щодо пошуку забудовників комісія перенесла на плечі Луцького міськвідділу міліції. Той до 15 вересня повинен знайти забудовника-власника крану.

Власник не показується

Побачити власника хотіли би і інвестори будинку, який у 2008 році був готовий на 88%. Голова кооперативу «Луцький Дім» Ігор Сух каже, що нині є необхідні юридичні умови, аби пайовики за власні кошти добудували будинок.

«Для цього за попередніми оцінками потрібно 3,5-4 мільйони гривень. Окрім самої вартості будівельних робіт – чимало з будинку просто покрали. Виривали лічильники, батареї різали, навіть ліфтові конструкції», - каже Сух.

Однак навіть написати заяву про крадіжку до міліції нікому. Адже за словами вкладників права власності на вкрадене вони не встигли набути, а забудовник, який міг би написати заяву - у розшуку.

Завадити мародерам важко. Два тижні тому пайовики заварили вхідні двері та двері до підвалів.



Будівництво перетворюється у смітник

Нині будівництво – улюблене місце для місцевих дітлахів, які не усвідомлюють небезпеки прогулянок по недобудованих спорудах. Серед цегляних стін тут розкидані пляшки, стаканчики, пачки від цигарок.
Місцеві дільничні інспектори кажуть, що щодня проходять територією будівництва і регулярно зганяють звідси підлітків.

Праворуч від одного з будинків фірма-забудовник вирила котлован. Сух каже, що тут мало бути комерційне приміщення, яке навіть у документації не вказане. Нині у великій ямі будівельне сміття та стоки вод.


Крайня дата вирішення проблеми, яку зазначила комісія з Луцькради – 15 вересня. То до часу жителі житимуть з постійним побоюванням того, що конструкція просто рухне на їхній будинок. Вони припускають, що і другий кран незабаром «дасть про себе знати».






































Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Trew Показати IP 1 Вересня 2011 11:03
Те ж саме і на Сухомлинського, 4. Чому ніхто не бачить? "Розуйте очі".
Пайовик 3 черги Показати IP 14 Вересня 2011 16:13
Як зв'язатися із головою кооперативу «Луцький Дім» (Ігор Сух)? Допоможіть із координатами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus