USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Луцьку оглянули будинок із «доступним житлом». ФОТО*

16 Жовтня 2012 14:14
Перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук та кандидат в народні депутати Верховної Ради Ігор Палиця оглянули будинок, квартири у якому за програмами «Доступного житла» та здешевлення іпотечних кредитів для молоді пропонує ЗАТ «Луцький домобудівельний комбінат».

Зустріч із забудовником, генеральним директором ЛДБК Русланом Вайманом відбулася у Луцьку 15 жовтня.

За словами Руслана Ваймана, за державними програмами забезпечення громадян України доступним житлом, його підприємство пропонує людям квартири у двох будинках у Луцьку.

Один із будинків на вулиці Федорова зданий в експлуатацію ще рік тому. «Видано тільки завдяки тому, що працювала уже державна програма так звана «30 на 70». За рахунок того, що люди купили 17 квартир по програмі «Доступне житло», ми змогли ввести в експлуатацію цей 108-квартирний будинок. Це – свідчення того, що програма діє», – зазначив забудовник.

Вайман повідомив і про умови отримання житла за цими державними програмами. Зокрема, він зазначив, що 30% від вартості квартири як «безповоротну допомогу» громадянам дає держава.

«На 2-кімнатну квартиру це приблизно 100 тисяч гривень», – зазначив будівельник.

Але це є можливим лише тоді, коли людина засвідчила, що вона може заплатити за житло 70% від його вартості.

Однак, Вайман додав, що не всі охочі отримати квартиру за державною програмою мають «цих 70%». Тож, підприємство «на своєму рівні виходило на Київ, на Кабмін, щоб був кредит під 3% на оцю суму, яку платить людина. Але поки діє так, як діє. Маєш необхідний пакет документів – отримуєш 30% допомоги», ‒ продовжив забудовник.

Окрім того, Вайман розповів про програму здешевлення іпотечних кредитів, коли охочий отримати квартиру сплачує за кредитом 3% річних.
«Зміст у тому, що фізична особа бере кредит на квартиру в будинку під 3%, а 13% компенсує держава. Але загальна вартість кредиту – 16%», ‒ зауважив директор ЛДБК.

Саме цю програму під час зустрічі обговорили Святослав Кравчук та Ігор Палиця із Русланом Вайманом. За словами кандидата в нардепи Ігоря Палиці, умови програми викликають сумнів. Мовляв, у людини немає гарантії, що вона буде платити 3%, а не усі 16%, разом із часткою, яку має компенсувати держава, обсягом 13%.

Огляд будинків зацікавив Ігоря Палицю через те, що, за підтримки благодійного фонду «Новий Луцьк», який має відновити свою роботу після парламентських виборів, він хоче забезпечити житлом категорії населення, які цього потребують.

За словами Ігоря Палиці, він має намір купувати громадянам, які, зокрема, працюють у галузі охорони здоров’я і освіти, близько 10-15 квартир у рік. Тож, саме це спонукало його оглядати будинки, де можна купити житло для цих категорій населення. «Вивчаю якість і підхід до будівництва. Цікавлюся, як працюють, тому що я раніше не займався цим», ‒ зазначив Ігор Палиця.

До того ж, розмова із Святославом Кравчуком та Русланом Вайманом наштовхнула його на думку, що можна допомогти людям отримати квартири у межах державних програм доступного житла. Мовляв, він готовий допомогти громадянам заплатити перший внесок за квартиру обсягом 25% від вартості.


«Мене на сьогоднішній день єдине, що відлякує, це, що у людини немає гарантії, що вона буде платити 3%, а не 16%, що людина бере на себе зобов’язання платити всі 16%, а держава має компенсувати цих 13%. Тому, поки я не буду переконаний, що людину ніхто не змусить платити всі 16%, в цю програму грошей я давати не буду. Можливо, поки просто буду купляти квартири», ‒ розповів кандидат в нардепи.

Щодо умов програми, Ігор Палиця зауважив, що буде намагатися врегулювати це питання у Верховній Раді на законодавчому рівні, підготувавши відповідне звернення щодо зміни умов кредитування.

«Якщо це буде, я із задоволенням готовий працювати по збільшенню квартир до 30-40 в рік. 25% ‒ за рахунок фонду, а решту люди будуть платити під 3% річних протягом 20 років, як буде угода з банком. Я переконаний, що якась програма запрацює, тому я хочу зараз все детально вивчити, щоб постаратися допомогти», ‒ додав Ігор Палиця.

За словами Руслана Ваймана, Ігор Палиця – «єдиний депутат, який предметно, реально, професійно вивчив це питання». Мовляв, уже три роки ЛДБК пропонує всім співпрацю. «Кому можемо, говоримо: давайте займатися будівництвом доступного житла», ‒ додав будівельник. «Але він єдина людина, яка в принципі зрозуміла, чого ми хочемо», ‒ зазначив Вайман.
За словами директора ЛДБК, результатом зустрічі з Ігорем Палицею стало визначення шляхів майбутньої співпраці.
«По-перше, мова йде про співпрацю стратегічного, глобального рівня як депутата Верховної Ради, а, по-друге, в нас будуть спільні, очевидно, проекти по забезпеченню людей житлом», ‒ підсумував Руслан Вайман.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus