USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

У Луцьку перебуватимуть мощі Дмитрія Солунського

28 Листопада 2011 09:25
Із благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира у Луцьку 3-4 грудня перебуватимуть мощі (правиця) святого великомученика Дмитрія Солунського.

Про це повідомили у прес-службі Волинської єпархії УПЦ.

Зокрема 3 грудня в суботу о 16.30 святиню зустрінуть біля Свято-Покровського храму, де відбудеться всенічна. А о 23.00 мощі перевезуть до тимчасового храму Всіх Святих землі Волинської.

Доступ до святині буде цілодобовим, - обіцяють у прес-службі.

А 4 грудня у тимчасовому храмі всіх Святих землі Волинської митрополит Луцький і Волинський Ніфонт очолить Святкову Літургію, яка розпочнеться о 09.30.

Довідково:

За інформацією Вікіпедії , святий Дмитрій Солунський (†8 листопада 306 року) – відомий та почитаний українським народом святий великомученик із міста Солунь (Салоніки) в Греції, ім'я якого поширене серед українського народу та на честь якого в Україні збудовано багато церков.
Українська греко-католицька церква згадує його як Святого і славного великомученика Димитрія Мироточця 8 листопада.
Дмитрій був сином римського проконсула у Фессалоніках. Його батьки були таємними християнами. У таємній домашній церкві, яка була в домі проконсула, хлопчик був охрещений. Імператор Галерій Максиміан, який вступив на престол в 305 році, викликав його до себе й переконавшись у його освіті й військово-адміністративних здібностях, призначив на місце батька проконсулом Фессалонікійської області. Головне завдання, поставлене перед молодим стратегом, полягало в обороні міста від варварів і знищенні християнства.
Щодо християн, то воля імператора була висловлена однозначно: «Посилай на смерть кожного, хто призиває ім'я Розп'ятого». Імператор навіть не мав підозри, призначаючи Дмитрія, яку широку дорогу відкриває Дмитрію для сповідування християнських подвигів. Прийнявши призначення, Дмитрій повертається у Фессалоніки й відразу, у той же день, заявляє, що він християнин, і перед усіма прославив Господа Нашого Ісуса Христа. Замість того, щоб переслідувати християн, він став відкрито навчати мешканців міста християнській вірі та викорінювати ідолопоклонство та поганські звичаї.
Коли імператор Максиміан ввійшов у місто й викликав до себе Дмитрія, останній сміливо визнав себе християнином і засудив марність римського ідолопоклонства. Максиміан дав вказівку посадити Дмитрія до в'язниці. Тим часом імператор віддався гладіаторським побоїщам, милуючись, як його улюблений борець Лій скидав із високого помосту на списи воїнів, переможених ним християн.
Відважний юнак Нестор, із солунських християн, прийшов до в'язниці, до свого наставника Дмитрія, і просив його дати благословення на боротьбу з варваром Лієм. Одержавши благословення, Нестор переміг Лія й скинув його з помосту на списи воїнів, так само, як вбивця-язичник скидав християн.
Розгніваний імператор наказав негайно позбавити життя святого мученика Нестора, а також послав воїнів до в'язниці пробити списами святого Дмитрія. На світанку 8 листопада (за старим стилем 26 жовтня) 306 року в підземну в'язницю явились кати й пробили святого Димитрія списами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вольський Показати IP 28 Листопада 2011 12:20
Дивно, а чого ж немає інформації про перебування мощей Святого Антонія? Не та конфесія?
Сашко Показати IP 29 Листопада 2011 00:56
Можливо, сайт не проінформували? А Ви вже зразу холівар починаєте;)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus