USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку презентували книгу про життя наших земляків за океаном

13 Лютого 2009 10:40
У народному домі «Просвіта» відбулася презентація наукового дослідження – книги кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника Інституту народознавства Національної Академії Наук України,відомого громадсько-політичного діяча Оксани Сапеляк «Українська спільнота в Аргентіні: історико-етнологічний аспект». Про це 13 лютого повідомляють «Волинські Новини».
Як інформує сайт Луцької міськради, у презентації брали участь заступник Луцького міського голови Анатолій Пархом’юк, радник міського голови Оксана Гурманська, начальник управління культури Юрій Войнаровський, представники усіх міських бібліотек, науковці.
Опублікована монографія є свідченням кропіткої праці дослідниці, яка, маючи невеличке за часом чотиримісячне наукове відрядження до Аргентини, зібрала багатий та яскравий матеріал про життя наших земляків за океаном.
Автор розповіла, що у своєму дослідженні намагалася на широкому порівняльному матеріалі дати відповідь на дуже багато питань, зокрема про самозбереження української діаспори та інтеграцію в суспільства Південної Америки.
У виданні на значному джерельному і фактологічному матеріалі досліджується етнічна група українського походження в Аргентині. Простежуються етапи та виявляються форми, яких набув процес культурної адаптації українських емігрантів кінця ХІХ початку ХХ століття.
На конкретних прикладах Оксана Сапеляк показала першорядну роль Української Греко-Католицької Церкви в збереженні самоідентичності українців в Аргентині. У книжці дуже багато аматорських світлин, які пані  Сапеляк зібрала в родинах колишніх емігрантів.
«Я вивчала українську спільноту в Аргентині порівняно з іншими спільнотами в цій країні та порівняно з етнічними групами.  Книга доволі дорога, але я не хотіла видавати її чорно-білою, тому що зібрані й уміщені фотографії – унікальні. Наприклад, є світлина першої церкви, яку українці побудували ще тоді, коли в Аргентині вони не мали свого священика. Тривалий час тамтешня українська еміграція не мала духовної опіки, тож, збудувавши храм, люди збиралися в церкві самі. Вони згадували про Україну, співали пісень, підтримували один одного», – розповіла авторка.
Праця рекомендована для етнологів, істориків, політологів, викладачів та студентів вищих навчальних закладів, широкого загалу поціновувачів української культури та науки.
Довідково:
Оксана Сапеляк – кандидат історичних наук, старший співробітник інституту народознавства НАНУ, відомий громадсько-політичний діяч. Автор багатьох наукових розвідок, науково-популярних та публіцистичних стетей, член НТШ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus