USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку сказали, де існує «ментонебезпека»

17 Жовтня 2011 18:21
Для того, аби під час подорожей побачити справжнє обличчя країни, не обов’язково купувати турпутівки за тисячу «баксів». Потрібні лише бажання, ентузіазм та вільний час.
Про це 16 жовтня під час зустрічі в тренінг-клубі Волинської наукової бібліотеки імені Олени Пчілки розповів знаний мандрівник, письменник Антон Кротов.
Письменник переконаний: багато людей мріють про мандри, однак далі справа не рухається. Вони лише лежать на дивані і розмірковують, як то добре подивитися на далекі краї зблизька, ознайомитися з екзотикою.
«Я починав мандрувати ще з часів Союзу», - зізнався Антон Кротов. Він тоді, понад двадцять років тому, електричками об’їздив половину СРСР. «Звичайно, не платив за це», - додав він із усмішкою.
Затим письменник розпочав подорожувати автостопом. Із часом виникла ціла «тусовка», учасників якої Кротов навчав технологіям «вільних мандрівок». Чоловік за 20 років подорожей об’їздив усю Євразію та Африку. Він пише про свої мандри книги, яких видав уже зо чотири десятки.
За словами Антона Кротова, існують «буржуйські» поїздки – за турпутівками за «тисячу баксів». Але тоді можна побачити лише глянцевий бік країни, не пізнавши її справжню. Також люди їздять «за барахлом», але тоді теж знайомляться тільки з базарами.
А «вільні мандрівки» - це коли їздиш містами і селами країни з людьми, для яких подорож не є оплачуваною роботою. В таких випадках переміщаєшся насамперед за допомогою наземного транспорту, значно рідше – літаками. Ночують вільні мандрівники в оселях простих мешканців, а не в готелях. «Насправді люди гостинні в усіх країнах», - переконує Кротов. Чоловіку автостопом доводилося навіть долати шлях від Москви до півдня Африки.
Мандрувати може кожна людина, адже головне – не те, що є в гаманці, а те, що в голові. За словами Антона Кротова, час і гроші – взаємозамінні речі.
Наприклад, можна летіти літаком і зекономити чимало часу. А можна ту саму відстань за значно тривалий час подолати потягом чи автостопом, хоча і вийде в рази дешевше.
Починати варто не за далеких поїздок – до Мексики чи Чукотки, а з близьких. Можна автостопом відвідати Рівне чи Київ, - радить мандрівник.
Антон Кротов поділився враженнями про поїздки до Папуа-Нової Гвінеї, Шрі-Ланки (острів Цейлон), Єгипту. За його словами, люди, які відпочивали на курортах Єгипту – насправді не знають цієї країни. Наприклад, із 630-ти потягів там дозволені для використання іноземцями лише шість.
Справжній Єгипет – не такий глянцевий. В ньому чимало бруду, але він – щирий і гостинний. Наприклад, на один долар можна купити десятки хлібців. «Я їздив потягами без електрики, з битими вікнами, а в вагонах гуляв пісок», - пригадує Кротов.
Водночас він додав, що місцева поліція не має права бити іноземців. Тож у мандрівника виникали цілі «бондіани», коли його переслідували місцеві стражі порядку. Адже поліція таки перешкоджає вільному пересуванню країною. «А коли затримують, то у відділку можна трішки похуліганити. Тицяти «ментів» пальцем у пузо, міряти їхні кашкети. Вони, звісно, будуть дуже лаятися, але і пальцем не зачеплять», - каже російський письменник.
Він додав: «Найбільш «ментонебезпечними» країнами є Таджикистан, Афганістан, північний Кавказ».
А найбільші небезпеки, що траплялися із Кротовим за час мандрів – це автопригоди. «Але так, щоб на смерть – не було ні разу», - додав з усмішкою він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus