USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

У Луцьку відкриють новий туристичний об’єкт

1 Грудня 2010 09:09
У Луцьку, у підвалі Хрестовоздвиженської церкви, де колись хоронили визначних діячів Луцького братства Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього, планують облаштувати крипту, доступну для відвідувань туристами.

Про це повідомив головний спеціаліст з питань реставрації історичної забудови головного управління містобудування, архітектури та ЖКГ ОДА Петро Троневич, - пише ВІП .

У 2010 році уже облаштували окремий вхід до крипти Хрестовоздвиженської церкви в Луцьку, на що із обласного бюджету витратили приблизно 50 тисяч гривень, – розповів Троневич.

«Під вівтарем церкви є приміщення, в яких хоронили давніх братчиків. Там є давні захоронення відомих шляхтичів, громадських, культурних і державних діячів. Наприклад, Данило Братковський, Галшка Гулевичівна, Лаврентій Древинський…Найвизначніших осіб, які боролися за збереження православної церкви, відновлення української мови, культури, письма, за збереження українського етносу», - сказав історик.

«Ці люди у шістнадцятому-сімнадцятому століттях ризикували своїм життям, майном і віддавали все своє майно на братство, на школи, на церкви. Тому на прохання Андрія Бондарчука, ініціатора створення музею Луцького православного братства, були виділені кошти…. Тож зараз зроблений окремий вхід, обмуроване цеглою арочне склепіння», – повідомив Петро Троневич.

Троневич додав, що для облаштування крипти потрібно трохи більше, ніж 200 тисяч гривень. «Там підходить вода, там є свої проблеми. Якщо це зробити, то можна буде заводити екскурсії, у певні дні проводити релігійні служби», - сказав він.

«Є перспектива, що в наступному році будуть виділені кошти з обласного бюджету. Але ми сподіваємося, що цю хорошу справу підтримають і добродійники», - наголосив Троневич.

Довідково:


Луцьке братство (інші назви - Луцьке братство Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього, Луцьке Хрестовоздвиженське братство, Луцьке Чеснохресне братство, Луцьке братство Чесного Хреста) — національно-релігійна громадська організація православних руських (українських) шляхтичів Волині та міщан Луцька у 17-18 століттях. До братства також входили окремі представники старшини Війська Запорізького.

Данило Братковський (2-га половина 17 століття — † 15 листопада 1702) — громадський діяч, поет з Волині, підчаший венденський, оборонець прав українського населення на шляхетських сеймиках Київщини та Волині. 1697 видав у Кракові збірку віршів польською мовою «Світ, переглянутий частинами», які мали сатиричне спрямування («Диспут убогого з паном», «Банкет на сеймику», «Рівність» та ін.). Братковський — учасник і організатор ряду народних повстань на Правобережній Україні і в Галичині. Михайло Старицький вивів Братковського головним героєм драми «Остання ніч». Підтримував зв'язки з І.Мазепою, учасник антипольського повстання під проводом С.Палія. У 1702 році страчений у Луцьку.

Галшка Гулевичівна - (1575, Затурці, за іншими даними Лозчина — 1642, Луцьк) — одна з засновниць Київського братства, монастиря і школи при ньому. Певний час жила у Луцьку, брала активну участь у діяльності Луцького братства.

Лаврентій Древинський (кінець XVI — поч. XVII ст.) — шляхтич з Волині, громадський діяч, оборонець православ'я. Мав титул «чашника землі Волинської». Древинський — учасник Берестейського собору (1596), православної делегації до короля Сігізмунда ІІІ. У 1633—37 рр. разом з шляхтичем Ело-Малинським заснував у Кременці Богоявленський монастир із школою, друкарнею і шпиталем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Helge Показати IP 1 Грудня 2010 10:12
Мда.... Были когда-то НАСТОЯЩИЕ люди - настоящие УКРАИНЦЫ..... Вечная им Память....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus