USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку вшанували пам’ять Данила Братковського. ФОТО

26 Листопада 2012 12:26
За підтримки волинської письменницької організації зроблять новий переклад віршів Данила Братковського українською мовою і видадуть їх збіркою.

Про це 26 листопада розповів голова Волинської обласної організації Національної спілки письменників України Олег Потурай під час поминального заходу, приуроченого 310-им роковинам з дня смерті волинського поета Данила Братковського.

Вшанували пам’ять борця за права українського народу на колишній площі Ринок у Луцьку, де у 1702 році після тортур поета стратили.




Зокрема, зі словом до громади звернулися волинський письменник Андрій Бондарук, секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт, завідувач Художнього музею Луцька Зоя Навроцька та голова обласної письменницької організації Олег Потурай.




На заході були присутні представники духовенства та козацька громада.





«Ми сьогодні вперше започаткували таке вшанування, пройшли тією хресною останньою земною дорогою, якою привели сюди Данила Братковського», - зазначив Бондарук.



Голова волинського осередку письменників назвав Братковського українським героєм, зброєю якого було слово. «Він був насамперед поетом. Хоч він був українець і розмовляв українською мовою, свої вірші він писав польською. Мабуть, для того, щоб показати саме тим, про кого він писав, їхній справжній образ, щоб вони побачили самі себе, як у дзеркало», - додав письменник.



Також Потурай зауважив, що Братковський дуже вміло вправлявся словом і його вірші були досить витонченими для свого часу. Тож, щоб нащадки пам'ятали свого славного предка, патріота і захисника православ'я Данила Братковського, волинські письменники зроблять новий переклад творів свого краянина і нове видання його віршів українською мовою. «Братковський повернеться в нашу українську літературу», - переконаний Олег Потурай.




Опісля молебню та покладання квітів до горельєфа волинського поета у Братському некрополі Хрестовоздвиженської церкви, де і спочив Братковський, відбулася панахида.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus