USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку вшанували пам’ять жертв Голодомору.ФОТО

22 Листопада 2008 19:30
У Луцьку пройшла низка заходів, присвячених Дню пам\'яті жертв Голодомору та політичних репресій, – інформує 22 листопада репортер «Волинських Новин».
 
В обідню пору розпочалася скорботна хода від Театрального майдану по вулиці Лесі Українки.
Цього року кількість учасників скорботних заходів була порівняно великою – колона розтягнулася практично по всій довжині вулиці Лесі Українки.
 
Учасники несли церковні хоругви, українські національні прапори, знамена політичних сил (ВО «Свобода» і Блок Литвина) та козацьких організацій тощо. Цікаво, що з-поміж інших був також і прапор Республіки Польща.
 
На площі Братський міст колона зупинилася. Священики УПЦ Київського Патріархату освятили місце, де буде встановлено пам’ятник Християнського Милосердя.
Єпископ Луцький і Волинський Михаїл у короткій промові зазначив, що цей пам’ятник буде присвячений волинянам, які рятували від голодної смерті інших українців під час Голодоморів.
 
Опісля учасники акції попрямували до Замкової Площі. Там було відправлено панахиду за загиблими у ті роки.
Цікаво, що багато з учасників ходи, зокрема школярі, просто пішли із площі, а тому цей захід не був таким велелюдним, як хода. Ймовірно, цьому посприяла погана погода й мороз.
 
Згодом перед пам’ятником жертвам політичних репресій та голодоморів виступили голова Волинської ОДА Микола Романюк, голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк та Луцький міський голова Богдан Шиба.
.
Представники влади основну увагу звернули на трагічність голодоморів для України, а також те, що Голодомор і досі не визнають деякі держави.
 
Очевидець подій 1932-1933 років, волинський історик Григорій Гуртовий розповів, що у його рідному селі Корніївка (Запорізька область) померло півтори тисячі жителів. У пана Гуртового від голоду померли найближчі родичі – дві сестри, дідусь із бабусею. Після цього йому вдалося втекти від голодної смерті. За словами Григорія Гуртового, він бачив голод у Запоріжжі, Луганську та інших населених пунктах. Історик вважає, що варто провести міжнародний трибунал над винними у здійсненні цих злочинів.
 
Керівник Волинської округи НСОУ «Пласт» Ліна Остапчук подякувала тим, хто долучився у Луцьку до загальнонаціональної акції «33 хвилини», присвяченої річниці Голодомору
.
 
На завершення із запалених лампадок на бруківці Замкового майдану було викладено хреста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ндлм Показати IP 22 Листопада 2008 22:38
Було дуже позитивно , голодомор дійсно є тим що може обєднати людей
ОСАВУЛАнонім Показати IP 23 Листопада 2008 22:38
КРАЩЕ БУЛО Б ПОЧУТИ СПОГАДИ ОЧЕВИДЦІВ ТИХ ЖАХІДЬ ЯК ГРИГОРІЙ ГУРТОВИЙ,НІЖ МОЛЕБЕНЬ ПОПІВ.ЯКІ ЗАМОРОЗИЛИ МОЛОДЬ ЗОМБУЮЧИ ЇХ "рабами божими".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus