USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку, в Старому місті, знайшли скарб. ФОТО

14 Серпня 2013 18:37
У Старому Луцьку, на вулиці Кафедральній, 13, яка стала вже скандально відомою через скарги мешканців, упродовж року здійснюють археологічні розкопки. І лише нещодавно натрапили на досить цінну знахідку. Кореспонденту Волинських Новин вдалося відшукати людину яка знайшла скарб.
Зі слів молодшого наукового співробітника державного підприємства «Волинські Старожитності» Миколи Собуцького археологи розкопали стіни підземелля поблизу Костелу Святих Петра і Павла. Їх висота приблизно як двоповерховий будинок. Але стародавня споруда майже повністю засипана землею. «Візуально здається, що спуску вниз немає, проте є один прохід який частково засипаний. Ми його спеціально поки не розкопуємо, щоб місцеві жителі не намагались потрапити в підземелля. Адже може обвалитися ґрунт.

Люди знають, що тут знаходять скарби і теж, ймовірно, спробують їх розшукати» - розповідає молодший науковий співробітник.
«Ми знайшли два скарби. Перший - у північній частині комплексу, на глибині метра 70 сантиметрів. Це була жіноча металева сумочка, а всередині - 5 срібних монет часів правління російського імператора Миколи ІІ. А ще в ній було два золотих персня. Другий скарб знайшли у східній частині розкопок. Це - срібні ложки і чаші загальною вагою два кілограми. Так названий єврейський скарб, що датується кінцем ХІХ початком ХХ століття. Окрім того, знайшли глиняні вироби, фрагменти заліза тощо. Унікальна тут і цегла з клеймом «Лондон». На ній можна побачити різні написи, а деколи ініціали, очевидно того, хто виготовляв будматеріал для підземелля», - каже науковець.


Зі слів Собуцького, складно передбачити конкретний час, коли розкопки завершаться. Тому що іноді цьому не сприяє погода. А ще - заважають ґрунтові води, які викачати практично неможливо.
Микола Собуцький також розповів, що територію, де зараз здійснюються розкопки, віддадуть під забудову. Але процес досліджень це не зупинить.



Планується над усім комплексом розкопок звести саркофаг, що відділятиме стіни підземелля від нової будівлі. І тоді науковці не залежатимуть від погоди, а зможуть досліджувати місцевість упродовж усього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
ось так Показати IP 14 Серпня 2013 18:55
Молодці археологи, хороша робота. А от забудовнику ганьба, таке місце саркофагом накривати не треба, вийшов би гарний музей. Це ж історія...
Валя Показати IP 15 Серпня 2013 07:09
Все таки віддають аферистам під забудову. Ну не можна ж будуватись в Старому місті.Чому порушується закон де прокуратура?
анонімус Показати IP 15 Серпня 2013 08:34
єврейський скарб - ложки і посуд? хехе, це вони ще з часів вигнання з Єгипту вміють.
Гантиквар Показати IP 15 Серпня 2013 11:09
а де ж другий перстень на фото?
-Слово- до Гантиквар Показати IP 15 Серпня 2013 12:01
У часній колекції забудовника)))
лучанка до Гантиквар Показати IP 16 Серпня 2013 00:17
Скарб можна подивитись в музеї історії Луцького братства.
Гантиквар Показати IP 15 Серпня 2013 12:26
а я подумав, що на реставрації?
допитливий Показати IP 15 Серпня 2013 13:39
Класти в Луцьку цеглу з Лондона?!!))))))))) І тоді вже вміли гроші "пиляти" - видно, "Луцьксантехмонтаж" царський тендер виграв)))))
Лондон на! Показати IP 15 Серпня 2013 14:49
Тут купа різної цегли, просто як зараз у цій дирі є свій Бруклін, Бродвей, Савана ну і т.д. так і тоді міні заводи штампували всяку всячину http://foto.rambler.ru/users/nashprostir/albums/48877737/?page=3
Шльопер Показати IP 15 Серпня 2013 15:04
прокурор - куплений, закон не писаний для мільйонерів. скоро й у замку Любарта торгово-офісний центр побудують. Будуть свининою й курятиною торгувати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus