USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

У Луцьку знов цвітуть каштани. Бо вмирають?

24 Вересня 2008 18:08
В обласному центрі Волині каштани вдруге за рік випустили молоде листя і зацвіли, бо відчувають тепло. Як стверджують спеціалісти, такими надчутливими їх зробила каштанова міль, яка ослабила дерева. Про це 24 вересня інформують «Волинські Новини».
 
Пізній цвіт каштанів, який вже мають змогу спостерігати лучани, свідчить про те, що дерева пережили стрес і можуть загинути. В обласному центрі Волині каштани уже не один рік дуже ослаблює міль. Тому вони хворіють на буру плямистість листків і швидше, ніж заведено у природі, скидають листя. А коли починає тепліти, ослаблені дерева сприймають таку погоду за весну.Якщо каштани так кілька років поспіль квітнутимуть і не встигатимуть підготовуватися до зими, то можуть зовсім знесилитися, що загинуть, – стверджують фахівці.
 
Довідково:
 
Каштанова міль називається Cameraria ohridella. Уперше її виявили більш ніж двадцять років тому в Македонії.
 
Зі слів начальника відділу екології Луцької міськради Бориса Сороки. Цьгоріч весною проводили щеплення окремих груп каштанів спеціальним препаратом, який дає позитивні результати. Щоправда, таке лікування не дешеве – 20 доларів за ампулу, якою можна пролікувати 2-3 дерева. Наразі ж у Луцьку нараховується близько 4 тисяч каштанів.
 
Є й альтернативні методи боротьби, – сказав Борис Сорока. Наприклад, спеціальні стрічки, якими обклеюють стовбури дерев. На них прилипає матка молі, що не дозволяє їй надалі розмножуватись.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus