USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку з’явиться житловий мікрорайон на місці заводу

12 Серпня 2009 10:10
На засідання містобудівної ради винесли два питання – одне із них стосувалося спорудження мікрорайону житлової забудови у Старому місті. На території колишнього заводу «Спектр», на вулиці Кондзелевича, 24, постануть нові будинки. Про це йшлося під час засідання містобудівної ради, – інформує 12 серпня репортер «Волинських Новин».
 
Головний архітектор обласного центру Георгій Шевчук розповів, що це питання уже кілька разів виносилося на засідання містобудівної ради і кожного разу воно ставало наріжним каменем суперечок поміж архітекторами. Адже, до проекту висували низку зауваг: зокрема члени містобудівної ради пропонували зменшити кількість поверхів, а також архітекторів цікавило як цей мікрорайон житлової забудови «впишеться» у вигляд міста із вулиці Ковельської.
 
Виявилося, що завод «Спектр» уже винесений із території будівництва і місце звільнене під забудову. Автор цього проекту розповів, що історико-архітектурне обґрунтування підтвердило, що силует міста не порушиться із такою кількістю поверхів. Він додав, що у майбутньому житловому мікрорайоні запроектовані підземні стоянки, а перший поверх будинків стануть торгівельними площами та закладами соціальної сфери.
 
Пан Шевчук коротко розповів передісторію появи майбутнього житлового мікрорайону. Виявилося, що тяганина із проектом розпочалася ще  у 2007 році. «Це хороша ідея – перетворити занедбане підприємство у житло», –  зізнався головний архітектор міста. Проте він зауважив, що до проекту є кілька технічних та інших зауваг.
 
Директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тарас Рабан виступив категорично проти, він пояснив, що його бентежить ця забудова, особливо силует майбутньої забудови. Архітектурне вирішення йому теж не сподобалося, але, мовляв, його можна змінити.
 
Загалом, думки членів містобудівної ради розділилися. Це вилилося у півторагодинне обговорення. Але майже усі архітектори погодилися, що поява такого житла у Старому місті просто необхідна, це значно краще, а ніж одноповерхові чи двоповерхові котеджі.
 
Під час обговорення присутні у залі дізналися, що житлових будинків на місці майбутнього будівництва ніколи не було, лише давним-давно поруч розміщувалися хатки, де жили євреї. Проте декотрі із членів містобудівної ради усе ж таки наполягали на зменшенні кількості поверхів у будинках. Хоча, дехто зауважив, що це не змінит ситуацію із силуетом, інші ж вважали, що навпаки.
 
У підсумку з’явилося три пропозиції: підтримати цей проект, проголосувати «за», але із рекомендаціями ради і, наостанок, відхилити. Другу ідею підтримало 5 архітекторів. Містобудівна рада рекомендувала врахувати зауваження і усе-таки зменшити висотність житлового мікрорайону.
 
Довідково:
 
У липні 2008 року архітектори порадили проектантам «погратися з поверховою розкладкою» і обрати найкращий варіант. Перепрофілізація заводу та створення культурно-розважального центру на території нового мікрорайону – ось плюси цієї житлової забудови. Серед мінусів проекту – щільна забудова та відсутність, на думку деяких архітекторів, цілісної концепції.  Існують проблеми і з ґрунтом, адже житловий масив планується збудувати на 12-метровому шарі мулу. Тому проектанти розробили три типи фундаментів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
дідо Показати IP 12 Серпня 2009 11:04
проблема не в висотності...на даному заводі розмішували хімію,фарби розчинники...за стільки років земля там отравленна,тому неохідно робити обеззараження грунтів....здоровя людей має бути важливіше висотності....куди дивиться санстанція7
Анонім Показати IP 12 Серпня 2009 12:23
To Дідо: ... в кішеню забудовників. :)
Анонім Показати IP 14 Серпня 2009 10:09
висотку на болоті?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus