USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Любешові мешканцям кажуть, що їхнє життя у небезпеці

19 Квітня 2011 12:59
Жителі вулиці Сагайдачного селища Любешів, що на Волині, отримали від директора Любешівської філії ВАТ «Волиньобленерго» Євгена Пахолюка лист, в якому йдеться про те, що вони мешкають в охоронній зоні повітряної лінії електропередач, а це – небезпечно.
Фактично йдеться про те, що заради ж власної безпеки вони терміново мають розібрати житлові будинки і перебратися в інше місце, - пише Волинь-нова.
Про це зокрема розповів мешканець Любешова, один із отримувачів листа, Валерій Ярмолюк.
Копію припису керівник філії направив і в прокуратуру району.
Такий лист отримав навіть архітектор району Юрій Верба, який теж мешкає на вулиці Сагайдачного.
У листі йдеться: «Любешівська філія ВАТ «Волиньобленерго» повторно вам повідомляє, що, побудувавши житловий будинок в охоронній зоні повітряної лінії електропередач, ви порушили норми Закону України «Про електроенергетику» ст. 18 п. 3, ст. 19 п. 6, ст. 20 п. 5 та вимоги «Правил охорони електричних мереж» (п. 8,9). Тим самим ви створили небезпечну ситуацію у разі виникнення пожежі, нещасних випадків з людьми, загибелі тварин тощо.
Вам необхідно терміново усунути вищезазначені порушення. В разі неусунення порушень вам буде припинено подачу електричної енергії згідно з п. 23 «Правил охорони електричних мереж». Про дату і час відключення ваших електроустановок від електричних мереж філії буде повідомлено додатково».
Ярмолюк розповів, що будинок з літньою кухнею і гаражем він придбав у 2004 році, а наступного року приватизував земельну ділянку, яка була в 1993 році надана попередньому власнику для будівництва.
«Над моєю землею звисають дві високовольтні лінії електромереж (приблизно 10000 вольт), стоять дві опори. Така ж картина біля десятка сусідніх будинків. То в чому моя вина, що мені погрожують прокуратурою?» - запитує чоловік.
Адже спочатку енергетики дали дозвіл на побудову лінії до будинку. Інші мешканці теж все робили за плановою забудовою, під архітектурним контролем ще за радянської влади.
Високовольтні лінії електропередач встановлювали згідно з проектно-кошторисною документацією в 1967-1968 роках.
З того часу, до речі, в районі директором філії дотепер працює Євген Пахолюк.
Тепер енергетики і забудовники звинувачують одне одного.
Євген Пахолюк твердить: «З нами будівництво не було погоджено, дозволу ми не давали. Селищна рада і архітектура повинні були передбачити, що ця забудова не відповідає вимогам законодавства».
Юрій Верба, який раніше працював будівельником, тепер – в архітектурі, каже: «А звідки забудовник знав, що треба звертатись за дозволом в райенерго? Чому, коли підключали світло до будинку, не виникало ніяких претензій?»
Євген Пахолок вбачає вихід зі становища в тому, щоб жителі «скинулись» на перенесення лінії електромереж, оскільки обленерго кошти на реконструкцію не виділяють. Увесь проект може коштувати навіть 50 тисяч гривень.
«У відвертій розмові з Євгеном Пахолюком стало зрозуміло, що своїми «повторними» застереженнями енергетики... перестраховуються, - пише автор публікації Олександр Нагорний. - В останні роки на Любешівщину налітали досить серйозні буревії, які завдавали шкоди електромережам. Отже, у випадку чого за небезпечну ситуацію в охоронній зоні повітряної лінії електропередач хтось повинен відповідати згідно із чинним законодавством, незважаючи на всі попередні прорахунки».


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus