USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Світязі знайшли споруди ІХ століття. ФОТО

9 Червня 2011 17:30
У селі Світязь на території однойменної турбази Шацького лісництва, що на Волині, у розкопі площею 83 квадратні метри археологи відкрили 10 об'єктів різних часів.
Такі результати дала шацька експедиція ДП «Волинські старожитності», - повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».
Турбаза знаходиться на місці, де раніше існувало поселення ІХ-ХV століть, а також садиба ХІХ століття, фундаменти якої виявлені і дослідженні під час будівництва нового котеджу.
Серед виявлених десяти об'єктів – яма і заглиблені господарські споруди ІХ століття, заглиблена споруда ХV століття та поховання корови ХV століття, яма ХХ століття та фундаментна цегляна кладка ХХ століття і дві споруди невстановленого часу.
В об'єктах та культурному шарі виявлено значну кількість керамічного посуду, вироби з кістки і рогу, в тому числі глиця для плетіння сітки, свинцеві грузила до сітки, залізні ножі, залізний наконечник остроги, фрагмент бронзової блешні, свинцевий хрестик.
Численні знахідки рибальських снастей свідчать про значну роль рибальства серед занять населення, яке жило в середньовіччі на березі озера Світязь.
Це також підтверджується виявленням великої кількості риб'ячої луски в споруді ХV століття. Для встановлення, які види риби були серед трофеїв рибалок того часу, луску було передано на дослідження експертам-іхтіологам Шацького національного парку.
Це поселення є першою дослідженою археологічною пам’яткою на березі озера Світязь. Відкрив його науковий працівник ДП «Волинські старожитності» Сергій Демедюк у 2009 році.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus