USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У ВР хочуть визнати російську мову регіональною

12 Травня 2010 10:47
Згідно з законопроектом, російська мова буде визнана регіональною в областях, де її використовують понад 10% населення.

У Верховній раді зареєстровано законопроект, що регулює дію Європейської хартії про регіональні мови в Україні. Держава, яка ратифікувала хартію, зобов'язана підтримувати регіональні мови, зокрема надавати громадянам можливість здобувати ними освіту. Унаслідок ухвалення документа російська мова повинна отримати статус регіональної.

Законопроектом пропонується визнати мову регіональною, якщо її використовують 10% населення адміністративно-територіальної одиниці. На думку експертів, ухвалення документа може призвести до розколу країни, пише видання "Коммерсант-Украина".

Законопроект "Про регіональні мови і мови меншин" зареєстрований народним депутатом Вадимом Колесніченком (Партія регіонів). Як наголошується в пояснювальній записці, документ закріплює механізм визначення території, на якій повинні виконуватися вимоги Європейської хартії про регіональні мови і мови меншин, ратифікованої Україною 5 травня 2003 року.

Держави, що ратифікували хартію, зобов'язані заохочувати розвиток регіональних мов, зокрема давати громадянам можливість здобувати освіту мовами меншин, вивчати свою етнічну історію і культуру, заохочувати використання цих мов у судочинстві і адміністративних органах, регіональних ЗМІ, культурних, економічних і соціальних установах. В Україні положення хартії повинні застосовуватися до білоруської, болгарської, гагаузької, грецької, єврейської, кримсько-татарської, молдавської, німецької, польської, російської, румунської, словацької та угорської мов.

Як пояснив Вадим Колесніченко, органи місцевого самоврядування можуть визнати мову регіональною, якщо її використовують 10% населення адміністративно-територіальної одиниці, а також якщо з такою ініціативою виступлять 10% депутатів місцевої ради. За словами Колесніченка, в цьому випадку держава забезпечить захист регіональної мови, реалізувавши вимоги хартії. Він також уточнив, що, за даними статистики, 17% населення України вважають російську мову рідною. "Після ухвалення законопроекту російська мова буде активніше представлена в Криму, Харківській, Херсонській, Запорізькій, Одеській, Черкаській, Чернівецькій і Донецькій областях", – вважає Колесніченко.

На думку експертів, ухвалення законопроекту призведе до розколу держави. "Російській мові в Україні нічого не загрожує, - заявила доцент кафедри української мови Національного університету "Києво-Могилянська академія" Орися Денська. – Дослідження показують, що в адміністративному секторі українська мова не домінує. Тому подальше звуження її функцій приведе до розколу держави. Україна виникла не в результаті об'єднання різних національностей, а на основі українського етносу. І мова тут грає важливу роль".

Народний депутат Володимир Яворівський (БЮТ) вважає, що Колесніченко ґрунтується на некоректному перекладі хартії: "В оригіналі документа йшлося про міноритарні мови, тобто такі, що знаходяться під загрозою зникнення. У нас це кримсько-татарська, караїмська, гагаузька і ромська мови. Проте при перекладі поняття зникаючих мов було замінене на поняття мов національних меншин".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
РОНІН крок Показати IP 12 Травня 2010 11:02
А якщо 20% венгерська , 10% російська то чому російська? Далі буде якщо в Україні 10% областей визнають то потрібно визнати всюди(((

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus