USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Удвічі більше доначу, ніж отримую пенсії». Майстриня з Волині виготовляє ляльки-мотанки і волонтерить для армії з 2014 року

14 Січня 2024 08:12
Олена Філіпчук з Колодяжного Ковельського району створює ляльки, продає їх і таким чином волонтерить для ЗСУ. Майстриня працює так ще з 2014 року. Продає ляльки в церквах.

Із пенсією в три тисячі гривень волинянка задонатила на потреби війська близько сімдесяти тисяч, і це лише за минулий 2023-й рік, ідеться в сюжеті 12 каналу.

«Я люблю кожну ляльку. Я тішуся ними. Я говорю з ними як з людьми. Ставлю, потішуся: яка ти в мене гарна, яка ти в мене чепурна… Цього року було тільки 15 благодійних акцій», – говорить майстриня.

Допомагати армії в такий спосіб жінка почала ще з 2014-го. З того часу зробила вже понад пів тисячі ляльок. Своїх красунь жінка продавала в місцевому храмі, а з початком повномасштабного вторгнення – і в усіх сусідніх церквах. Скільки загалом передала на ЗСУ, пані Олена не рахувала.

«У мене пенсія – три тисячі, а я в два рази більше надонатила», – звертає увагу майстриня.

Вона розповідає, що при храмах є волонтери, які збирають необхідне для військових. Своє вторговане вона передає в церковну касу.

«У них є замовлення: кому треба тепловізор, одяг чи будь-що для солдатів. Вони цими грішми донатять», – каже Олена Філіпчук.

Читати ще: Майстриня з Колодяжного виготовляє ляльки-мотанки і збирає кошти для ЗСУ

Ляльки майстрині залюбки купують і на подарунки, і на згадку. Особливо активно розбирають на свята. Цінить свої вироби пані Олена недорого. Каже, що люди в храмах за її творчість жертвують більше від тієї вартості, яку вона визначає.

«Ще жодного разу не було так, щоб я вернулася хоч з одною лялькою додому. Вперше я поїхала на Благовіщення – 30 ляльок, на Зелені свята – 20 ляльок, а оце була два тижні тому – 24 ляльки. І 6400 я залишила в церковній касі», – зазначає майстриня.

Створювати ляльки жінка почала, коли у книжці внука побачила зображення мотанки. З того часу навчилася робити найрізноманітніші ляльки. Свої вироби жінка називає оберегами і в них вкладає всю свою любов.

«Я люблю кожну ляльку. Я тішуся ними. Я говорю з ними як з людьми. Ставлю, потішуся: яка ти в мене гарна, яка ти в мене чепурна. І хорошу енергію несу для ляльки і думаю, що люди через те й купляють. Їм ця енергія передається разом із тим оберегом, разом з тією лялькою», – наголошує волинянка.

Вона вдягає ляльок у традиційний український народний одяг й обов'язково намотує хрест. Каже, що це зв'язок землі і неба.

Створює майстриня і наречених, і молодят, і цілі лялькові українські сім'ї. Образ продумує ще з вечора і прокидається з уже готовим задумом.

«Чи вона в мене буде молодичка, чи буде бабуня, чи буде наречена. Я тоді вже складаю одяг: сорочечка, спідничка, фартушечок. Склала її нарядний одяг і що там на голові має бути: хустина чи віночок», – описує пані Олена.
Щоб виготовляти такі ляльки у великій кількості, потрібно багато матеріалу. Щось жінка купує сама, а з чимось допомагають односельчани – люди, які знають про працю майстрині та про ту добру справу, яку вона робить.

«Я працюю на перемогу й таки надіюся, що ми її діждемся і що буде мир у нас. Хоч якийсь маленький вклад буде. Тішуся, звичайно тішуся, що хоч чимось можу допомогти», – підкреслює Олена Філіпчук.

Вдячні за таку жертовність майстрині люди.

«У церквах підходять і навіть обнімаються. Дякують, що ви така в нас є. І мені спокійно на душі. Я рада з того», – ділиться волинянка.

Підтримати майстриню Олену Філіпчук можна, передавши їй матеріали на ляльки: одяг, полотно, нитки чи намисто. Або ж купивши готовий виріб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 14 Січня 2024 09:11
Чудова жіночка!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus