USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Майстриня з Колодяжного виготовляє ляльки-мотанки і збирає кошти для ЗСУ

20 Червня 2022 06:00
Поки російські загарбники на окупованих територіях знищують українську культуру, народні майстрині докладають рук, аби зберегти та популяризувати українські традиції.

Майстриня з Колодяжного Олена Філіпчук виготовляє особливі ляльки-мотанки, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

У жінки – ціла колекція народних оберегів. Лялька-мотанка – прадавній український талісман, частинка нашої культури, тієї української автентичності, яку так сильно хочуть знищити російські окупанти.

«Це народна лялька з давніх-давен, ще з трипільської давнини. Але раніше ці ляльки не були такими нарядними. Мама просто мотала якусь стару тряпчину для дитини, аби та нею бавилася. Зараз ляльки-мотанки роблять здебільшого для інтер’єру», – говорить майстриня.

Олена Філіпчук почала виготовляти ляльки-мотанки ще у 2014 році. Хоче таким чином і українську культуру зберегти, і підтримати наших захисників.

«Я створила недільну школу при українській церкві, де вчила діток. Передусім ми ці ляльки продавали в церкві, а виручені кошти збирали в скриньку й передавали волонтерам на потреби АТО. Це був наш вклад», – розповідає вона.
Читати ще: Волинська поетеса виготовляє автентичні ляльки-мотанки

Українських лялькових оберегів жінка виготовила вже кілька сотень. Завжди приступає до роботи з молитвою. У свої вироби часто замотує ладан.

Крім того, виготовляє янголів-охоронців, освячує їх і разом з продуктами відправляє на передову. Нині жінка шукає волонтерів, які допомогли би збувати її вироби за кордоном, аби змогти придбати нашим воїнам засоби захисту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Орися Показати IP 22 Липня 2022 18:57
Мотанка то є наша гордість, наші майстрині виготовляють шедеври. На віоліті зокрема купую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus