USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Україна готує термінову евакуацію своїх громадян із Сектора Гази, – посол в Ізраїлі

10 Жовтня 2023 12:14
Україна готує термінову евакуацію своїх громадян із Сектора Гази. Зараз формують списки охочих виїхати у Єгипет через єдиний відкритий прикордонний пункт. Евакуацію планують провести до четверга, 12 жовтня.

Про це напередодні повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в ефірі телеканалу «Ми-Україна», цитує Суспільне.

Він розповів, евакуація українців – «це питання годин». У Єгипті громадян зустрінуть дипломати.

Корнійчук додав, що ситуація у Секторі Гази зараз напружена, така ситуація з евакуацією вже була у 2021 році.

«Зараз формуємо списки громадян, які хочуть виїхати в Єгипет через єдиний прикордонний пункт, який поки відкритий. Наші дипломати їх там зустрінуть, документують, тому що часто люди їдуть з простроченими або пошкодженими документами», – розповів посол.

Він пояснив, що якщо почнеться наземна операція, цього зробити вже не зможуть: «Якщо ця ситуація продовжиться до початку наземної операції, то нам не вдасться навіть цього зробити, тобто нам треба діяти максимально швидко. Коли починається наземна операція, перекриваються всі кордони по периметру. І ми не зможемо навіть в Єгипет допомогти евакуюватися. Це питання годин, і тому ми працюємо 24/7».

Представниця Міжнародного комітету Червоного Хреста у Палестині Сара Девіс заявила Суспільному, що не має «жодної перевіреної інформації» щодо того, чи можуть люди евакуюватися з Гази через Єгипет.
Ізраїль контролює повітряний простір над Сектором Гази та його береговою лінією, а також ввезення і вивезення товарів через свої прикордонні пункти. Напередодні країна заявила, що перекриває туди постачання їжі, газу та електроенергії. У Газі живе понад 2 мільйони людей, більшість з них – залежить від гуманітарної допомоги.

Водночас премʼєр Ізраїлю Нетаньягу закликав жителів Гази терміново «покинути» її територію, втім коридорів для евакуації наразі фактично немає.

МЗС працює над створенням маршруту для екстреного виїзду громадян України із Сектора Гази.

Як зазначив напередодні речник МЗС Олег Ніколенко, внаслідок бойових дій в Ізраїлі та Секторі Гази загинули двоє українок, є підтвердження про їхню смерть.

Речник МЗС розповів також, що один український хлопчик поранений в Ізраїлі, але з допомогою українських дипломатів його вивезли. Він перебуває у безпечному місці, загрози його життю та здоров’ю немає.

Раніше Ніколенко заявляв, що дипломатична установа в Рамаллі підтримує постійний зв‘язок з українською громадою, співробітники опрацьовують потенційні евакуаційні маршрути.

Нагадаємо, вранці 7 жовтня палестинський рух ХАМАС напав на Ізраїль, заявивши про початок військової операції «Повінь Аль-Акса». Ізраїль у відповідь оголосив про початок контртерористичної операції в секторі Гази під назвою «Залізні мечі». У країні ввели надзвичайний стан. Премʼєр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху у зверненні до громадян сказав, що країна перебуває у стані війни й переможе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus