USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна і Росія домовилися про «зимовий пакет» на газ, - ЗМІ

28 Вересня 2015 10:19
Росія і Україна після переговорів за посередництва ЄС оголосили про погодження нового "зимового пакету".

Але угода щодо ціни на газ для України охоплює не весь опалювальний період, а лише четвертий квартал, а щодо фінансування закупівель газу — лише першу половину жовтня, пише "Коммерсантъ".

Причому ці домовленості поки остаточно не підписані, а питання ціни на перший квартал 2016 року та додаткового фінансування Києву для поточних закупівель газу не вирішені, зазначає видання.

Росія, Україна і ЄС в п'ятницю домовилися, що ціна газу в жовтні-грудні складе $227,36 за тис. кубометрів. Знижка - $20-24 за тис. кубометрів, в залежності від остаточної ціни за контрактом на кінець третього кварталу.

На початку місяця "Газпром" говорив, що контрактна ціна на четвертий квартал складе $252 за тис. кубометрів, але зараз вона дещо менша - $248, оскільки ціни на нафту знизилися. При цьому в додатковій угоді між "Газпромом" і "Нафтогазом" передбачено, що підсумкова ціна не може бути нижчою спотових цін в Європі, щоб в України не було можливості займатися реекспортом російського газу.

Сторони також підтвердили, що "Нафтогаз" отримає $500 млн, на які в першій половині жовтня закупить у "Газпрому" близько 2 млрд кубометрів газу. Глава Міненерго України Володимир Демчишин заявив, що ці гроші вже знаходяться на рахунку "Нафтогазу".

За словами глави "Газпрому" Олексія Міллера, ці кошти надійшли від українських держбанків і будуть рефінансовані за рахунок допомоги ЄС.

Як пише "Коммерсантъ", підписання документів за підсумками переговорів відклали, оскільки, як заявив український міністр, "потрібно показати документ юристам". Голова російського Міненерго Олександр Новак заявив, що фактично домовленості вже виконуються, тому підписання є "формальністю".

У підсумку новий "зимовий пакет" виявився менш масштабним і повним, ніж домовленості 2014 року (тоді ЄС виділив Києву $3,1 млрд для оплати боргу перед "Газпромом").

Сторін як мінімум чекають нові переговори щодо ціни газу на перший квартал 2016 року — якщо ціни на нафту не виростуть, контрактна вартість для України може виявитися навіть нижчою, ніж для сусідніх країн. Крім того, отримані від СБ $500 млн не вирішують проблеми фінансування поточного імпорту "Нафтогазу". Оскільки російський газ поставляється в Україну за передплатою, через відсутність грошей закупівлі можуть знову припинитися, резюмує видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 28 Вересня 2015 10:31
Итак, в этот раз Европа весьма неохотно покупает российский газ для Украины. Наверное для этого имеются свои причины.
303 Показати IP 28 Вересня 2015 10:56
"окупанти", дайте газу, та ще й дешевого" - і сміх, і гріх
303 до 303 Показати IP 28 Вересня 2015 10:58
"І ще й кредит в 500 мільйонів, щоб ми могли вам заплатити за газ вашими грошима" - Господи, пали тут усе геть, навколо одні сліпі
Анонім до 303 Показати IP 28 Вересня 2015 11:06
... но не забывайте, предыдущий кредит возвращать не будем.
11 Показати IP 28 Вересня 2015 13:26
....якщо така ціна на газ.....то чому для населення більше 7грн....якщо більше 200 кубів.....хто наживається на народові......того кролика яцика треба підвісити за одне місце....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus