USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна і Росія підписали п’ятирічний контракт на транзит газу. Деталі

31 Грудня 2019 09:29
Україна і Росія підписали контракт на транзит газу в ЄС терміном на п’ять років за принципом «качай або плати». Про це 30 грудня повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко у Facebook.

Цю інформацію підтвердив глава Газпрому Олексій Міллер. За його словами, підписаний цілий комплект угод і контрактів, який «відновив баланс інтересів сторін». Документи набувають юридичної сили і забезпечують транзит російського газу через Україну після 31 грудня 2019 року.

Як підкреслив Вітренко, контракт на транзит за принципом «качай або плати» на п’ять років є неординарною подією.

«Це перший раз в історії України, коли Газпром уклав контракт на транзит за європейським принципом», – вказав він.

За словами Вітренка, важливим є також перехід на європейські правила щодо транзиту газу. «Десятиріччями ми працювали за правилами, які склалися ще за радянських часів.Це блокувало транзит для використання тільки Газпромом, а також не дозволяло нам повністю інтегруватися в європейський ринок. Тепер це в минулому. Нові правила – це більша прозорість, надійність поставок газу, краща конкуренція на ринку, додаткові доходи», пояснив він.

Відтепер Нафтогаз став організатором транзиту. «І хоча така структура є більш складною, вона дозволяє більш гнучко застосовувати європейські правила до транзиту газу».

Також виконавчий директор Нафтогазу додав, що, крім контракту на транзит газу, було підписано угоду про врегулювання, згідно з якою Газпром повністю припиняє оскарження рішень Стокгольмського арбітражу.

За словами Вітренка, це дозволяє підбити підсумки арбітражних процесів, які тривали майже шість років.

«Нам вдалося захистити Україну від штрафу за умовами контракту «бери або плати», який би перевищував 80 мільярдів доларів. Два мільярди доларів ми заощадили для України за рахунок перегляду контрактної ціни. П’ять мільярдів доларів Газпром був змушений доплатити за транзит: 2,1 мільярда доларів ми фактично отримали у вигляді газу (через залік, який провів арбітраж), 2,9 мільярда доларів Газпром оплатив грошима», – уточнив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
патріот Показати IP 31 Грудня 2019 10:18
Порохоботи вставай - зрада!!! :)
ще не зовсім свідоми до патріот Показати IP 31 Грудня 2019 13:24
Молодець! Ловко зачмирив "патрійотів"
Клава Показати IP 31 Грудня 2019 14:21
нагадайте, почом Путін постачав газ до театру на Дубровці..
@ до Клава Показати IP 31 Грудня 2019 17:31
І "хрущовки" злітали в повітря на метро "Каширська"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus