USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

За рік Україна може повернути в казну гроші «сім’ї» Януковича

5 Травня 2014 13:55
Україна має унікальний шанс не лише знайти шалені гроші, які витягла з бюджету попередня влада, а й повернути їх у казну. Мова про десятки мільярдів доларів - ці кошти могли б стати справжнім порятунком української економіки, яку зараз реанімують кредитами, йдеться у сюжеті ТСН.Тиджень.

Практика блокувати рахунки нечистих на руку посадовців у світі не нова. Але про конфіскацію таких величезних сум на користь держави заговорили вперше. "Дуже багато слідів, які вивели нас на рахунки в іноземних банках, прокуратура одержала завдяки документам, які знайшли у Межигір'ї", - повідомив генпрокурор Олег Махніцький. Оголошені у розшук суми бентежать уяву європейських та американських посадовців. Проте Захід не лише дивується, а й мобілізується, щоб шукати ці гроші для України. Так, Велика Британія із власної ініціативи влаштувала безпрецендентний захід.

У старовинному маєтку в центрі Лондона на два дні зачинилися прокурори, міністри та фінансові слідчі із 35 країн світу, передусім тих, де є офшори, та всі разом вони мізкували, як швидше повернути вкрадене. "Сполучене Королівство взяло на себе роль лідера і швидко заморозило активи кількох українських посадовців у Євросоюзі, але це лише перший крок. Наступні кроки – це тяжка робота, яка потребує багато часу, - ідентифікувати ці активи, відновити їх та повернути", - повідомила міністр внутрішніх справ Британії Тереза Мей.

У фарватері процесу – Америка та Швейцарія. Вони вже шукали і знайшли чорну касу колишнього українського прем'єра Павла Лазарена. На це пішло кілька років. Мільярди "сім'ї" Януовича заховані ще надійніше, підозрює фінансовий аналітик Тімоті Аш. "Буде дуже важко простежити, куди поділися гроші, та повернути їх. Їх ховали дуже винахідливі люди, які перестраховувалися по кілька разів, виводили їх в офшорні зони десь на Карибські острови, наймали підставних", - повідомив Аш. Однак розплутувати фінансові схеми, не лише довго, а й дорого, попереджає фахівець міжнародного арбітражу Ірина Тимчишин.

Основна робота лягає зараз на плечі українських слідчих. Спочатку Генпрокуратура має довести конкретний факт розкрадання. Наприклад, що в результаті нечесного тендеру чиновник Х нагрів країну на мільярд доларів. Вітчизняні правоохоронці повинні відстежити маршрут цього мільярда, зокрема банк, через який гроші вивели закордон, потім передати ниточку іноземним колегам. Наразі в прокуратурі нарили небагато, каже журналіст-розслідувач Олекса Шалайський. "Проблема в тому, що коли людина тут краде мільярд, то вона як правило його краде не одна, а з поплічниками, а поплічники лишилися тут, і вони, ясна річ, будуть максимально цей процес гальмувати", - зауважив він. Генпрокурор визнав, що темпи справді не стаханівські. Каже, що винні попередники, зокрема Пшонка і Захарченко, які "знали, як нищаться докази".

Крім того, розслідування гальмують сепаратисти. "Деякі слідчі дії, а їх дуже багато, які нам необхідно провести в Донецькій, Луганській областях, багато дій треба було провести на території Криму, але ми розуміємо, що на сьогоднішній день це є неможливим, навіть цілі кримінальні провадження пропали на території півострова", - повідомив Махніцький. Менше з тим, в Лондоні генпрокурор заявив, що вже має в розробці справи на $ 70 мільярдів. Із них $ 2 мільярди на прохання ГПУ вже заблокувала Швейцарія на рахунках колишніх українських посадовців. Прізвища прокуратура не розкриває, але ці гроші цілком можуть стати першим траншем.

Зазначимо, що в Україні вже діє закон, який спростив конфіскацію вкрадених грошей. Тож тепер не обов'язково знаходити саме той вкрадений мільярд, достатньо довести, що чиновник Х його вкрав, і знімати з будь-якого заблокованого рахунку крадія. Але швидко Україна все одно не розбагатіє, пояснює міністр юстиції Павло Петренко. Щоб витягнути конкретну суму з конкретного банку, щоразу доведеться подавати до суду в тій країні, де зберігається заморожений рахунок. "Я думаю, що це питання близько кількох місяців до року об'єктивно, тому що іноземні юрисдикції та судові процеси досить тривалі, і ми розуміємо, що колишні високопосадовці будуть використовувати місцевих адвокатів, щоб максимально затягнути час", - зауважив міністр.

У Мін'юсті вже створюють спецзагін юристів, які супроводжуватимуть такі справи. Сприяння і консультації в оформленні позовів пообіцяли усі 35 країн, що брали участь у закритому Лондонському форумі. Російських представників там не було. Москва дала зрозуміти: і далі ховатиме не лише тих, хто крав, а й награбоване. Саме в Росію, за даними ГПУ, у КамАЗах поїхали $ 32 мільярди готівкою. Такі "перекази" роблять зазвичай злочинці та терористи, чиї рахунки блокує весь цивілізований світ. Нагадаємо, що торік прогриміла історія про літак грошей, який приземлився в Москві. На борту літака у Шереметьєво знайшли 20 мільярдів євро - це дві третини бюджету України. Шість років вантаж пролежав незатребуваним, а потім за ним прийшли представники українського благодійного фонду "Світ добрих людей." Цей "світ", як перевірили журналісти, існує лише на папері.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Семен Показати IP 5 Травня 2014 14:12
Где-то я уже слышал эту историю. Самая первая Верховная рада очень долго искала способ возвратить золото Полуботка. История повторяется.
Анонім Показати IP 5 Травня 2014 14:15
КамАЗах поїхали $ 32 мільярди готівкою - наскільки правдоподібно пишуть, готівки в самих мериканцыв не більше 1%, в них все на карточках. То що ці на замовлення Яника надруквані?
100 Показати IP 5 Травня 2014 14:27
Існують ціні папери ціною в мільйони. Векселі різного робу. Такщо камазів не треба так чемодани.
Мінуточку,поправочка Показати IP 5 Травня 2014 15:31
Не правельно назвали статтю , україна поверне свої гроші,а не гроші сімї януковичів в цих ворюг своя тільки грязь під ногтями!
Анонім Показати IP 5 Травня 2014 15:47
А Україна - це ВОНА?
Анонім Показати IP 5 Травня 2014 17:12
Якщо ця влада поверне до казуни хоча б половину із заявленої суми - буду за неї голосувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus