USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Україна - Польща: війна пам'ятників чи втручання третьої сили?

27 Січня 2017 21:27
Напруга у відносинах України і Польщі посилилася після інцидентів з оскверненням пам'ятників, маршів націоналістів і заборони на в'їзд в Україну мера Перемишля.

Деякі оглядачі припускають, що "третя сила", можливо, Росія, може намагатися вбити клин між двома партнерами, використовуючи їхню непросту історію. Зокрема, пам'ять про Волинську трагедію, в результаті якої в 1943-44 роках в міжетнічних зіткненнях загинули десятки тисяч людей, пише ВВС Україна.

Незважаючи на те, що Польський Сенат в 2016 році оголосив Волинську трагедію "актом геноциду", Польща давно підтримує Україну в її євроінтеграційних прагненнях і боротьбі проти російського втручання.

Війна пам'ятників?

25 січня меморіал польським і українським жертвам радянських репресій у Биковні під Києвом обписали націоналістичними символами і образливими словами.

Як зазначив директор Інституту національної пам'яті, інцидент має багато спільного з оскверненням польського монументу на західній Україні.

На початку січня 2017 року розбили пам'ятник замученим у 1944 році полякам в Гуті Пеняцькій, намалювавши на ньому українські та нацистські символи.

Історик Володимир В'ятрович назвав інцидент "провокацією", яка "повинна була запустити війну пам'ятників".

Щонайменше три напади на українські поховання в Польщі відбулися в 2016 році. Ультранаціоналісти з групи OWP (Oboz Wielkiej Polski або Табір великої Польщі) взяли відповідальність за напади на пам'ятники бійцям Української повстанської армії в східній Польщі в листопаді.

Група, яка, як вважається, має зв'язки з проросійськими бойовиками на Донбасі, навіть опублікувала відео знищення пам'ятника.

Україна засудила напади і назвала їх "спробою зруйнувати українську історичну та культурну спадщину", а також "свідомим знищенням слідів життя українського народу на українсько-польському кордоні".

Напруга на кордоні

17 січня меру прикордонного польського міста Перемишль Роберту Хомі заборонили в'їзд в Україну.
Волинська трагедія - одна з болючих тем українсько-польських відносин

СБУ повідомила, що заборона пов'язана з його "антиукраїнською активністю". Польські ЗМІ пов'язали це з так званим Маршем Орлят, який відбувся в Перемишлі під патронатом мера в грудні.

Марш присвячувався студентам, які брали участь в українсько-польській війні 1918 року, його відвідала велика кількість радикальних націоналістів.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, під час маршу вигукували антиукраїнські гасла, зокрема, "Смерть українцям!" і "Перемишль і Львів назавжди польські".

Український посол висловив стурбованість щодо того, що інцидент стався в той момент, коли відносини країн "знову набули позитивної динаміки".

Мер Перемишля і організатори маршу назвали антиукраїнські гасла провокацією.

Польський міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський 19 січня сказав, що був "шокований" забороною і назвав це "недружнім кроком".

У той же час він спростував припущення, що відносини між двома країнами можуть зіпсуватися. "Польща і Україна залишаються разом", - заявив він.

25 січня заступник міністра закордонних справ Ян Дзедзяк заявив, що "поки Україна не надасть пояснень, не зніме заборону, ми не бачимо можливості подальшої співпраці".

Перемишль розташований біля українського кордону і має велику українську громаду. Влітку 2016 року в місті було скоєно напад на релігійний марш, це могли бути ультранаціоналісти, які вигукували антиукраїнські гасла.

(Пізніше, 27 січня, СБУ заявила, що скасувала Роберту Хомі заборона на в'їзд в Україну, - ВВС)

Етнічна напруга

21 січня в польському місті Жешув побили трьох українських студентів. Інцидент трапився в результаті суперечки про приналежність міста Львова, польські націоналісти називають його своєю втраченою територією.

У січні 2016 року на гуртожиток українських робітників напала група людей, які могли бути націоналістами, тому порушили кримінальну справу за "напад на етнічному грунті".

Кому вигідно?

Петро Порошенко вшанував пам'ять жертв Волинської трагедії у Варшаві

Після ряду інцидентів зі знищенням пам'яток польський журналіст Павло Смоленський сказав, що "не буде здивований, якщо виявиться, що такі ж хулігани і патріотично налаштовані люди стоять за нападами" по обидва боки кордону.

Однак і в Україні, і в Польщі деякі експерти припускають, що за нападами може стояти третя сторона, яка хоче розпалити протистояння.

Українські журналісти звернули увагу на підозрілий факт: російське агентство Regnum першим повідомило про знищення польського пам'ятника в Гуті Пеняцькій відразу після інциденту. Ще до того, як про це дізналася місцева поліція.

Один з радників міністра закордонних справ Польщі Пшемислав Петро Журавський також допустив можливу причетність Москви до "провокації".

Він звернув увагу на те, що україномовна підводка до відео, яке з'явилося на порожньому каналі в YouTube, містила явні помилки.

Він зазначив, що слова, написані на зруйнованому українському пам'ятнику в Польщі, також були більш типові для російської мови, а не української чи польської. "Відбуваються постійні спроби вбити клин між народами нашого регіону, якому загрожує Росія", - заявив політик.

Популярне польське щоденне видання Gazeta Wyborcza написало 10 січня, що "війна пам'ятників вигідна тільки спільного ворога Польщі та України - Росії з її імперськими амбіціями".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Кастрюлька Показати IP 27 Січня 2017 22:10
Валiть усьо на Путена!
123 Показати IP 28 Січня 2017 03:21
коментар було видалено
Українець Показати IP 28 Січня 2017 17:03
ФСБ Росії - які ви тупі у вас повна криза. В Україні у вас нічого вже не проходить а тільки в Польщі і то за великі гроші.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus