USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Україна прагне цьогоріч уникнути імпорту газу, – очільник «Нафтогазу»

24 Лютого 2023 12:17
Очільник «Нафтогазу» Олексій Чернишов прагне цьогоріч уникнути імпорту газу завдяки внутрішньому видобутку.

Про це він розповів в інтерв’ю Bloomberg, передає Економічна правда.

Такий план вимагає від «Нафтогазу» збільшити видобуток на 8%, а від приватних компаній – на 16% цього року, попри заборону експорту палива. План також не передбачає жодних територіальних втрат або руйнування газодобувних потужностей, які могли б становити ризик для газової автономності.

Якщо спроба уникнути імпорт газу буде успішною, то стане першим таким випадком в історії країни з моменту здобуття незалежності в 1991 році.

Наприкінці минулого року Міжнародний валютний фонд підрахував, що у 2023 році Україні потрібно буде купувати 5 млрд кубів газу – «Нафтогаз» очікує стільки ж за найгіршим сценарієм, зазначив Чернишов.

В останні місяці компанія імпортувала менше газу, ніж планувала, щоб допомогти виробляти електроенергію після російських авіаударів по енергетичній системі.

Читати ще: Відключень стане менше: Україна отримає більше електроенергії з Європи

За словами Чернишова, з кінця жовтня компанія купила близько половини з 2 мільярдів кубометрів палива, які планувала закупити, завдяки зусиллям газовидобувних компаній, спрямованих на збереження обсягів видобутку, та дисциплінованості домогосподарств.

Ситуація, що склалася цієї зими, вплинула на план «Нафтогазу» уникнути імпорту газу, хоча є ймовірність, що йому все ж таки доведеться закупити 2 мільярди кубометрів газу, додав він. «Але це не є нашим основним планом. Ми повинні покладатися на самих себе».

Також Чернишов розповів про борги перед «Нафтогазом». Так, уряд заморозив тарифи на комунальні послуги для населення, але пообіцяв компенсувати «Нафтогазу» різницю між імпортованим газом і внутрішніми цінами. За словами очільника компанії, уряд досі цього не зробив, і зараз борг перед «Нафтогазом» сягає 177 млрд грн, тоді як муніципалітети та компанії, що розподіляють газ, заборгували 112 млрд грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Василь Показати IP 24 Лютого 2023 13:11
В любому випадку,вартість ел.енергії та газу(теплоносія) буде збільшена не менше ,ніж на 50% і поступово буде ще збільшуватись.Тому зменшення споживання газу(теплоносія) ,зменшення температури в будинках стане необхідністю.Поки-що панує безлад.
Анатолій Показати IP 24 Лютого 2023 14:18
9 років тому перейшов в опаленні будинку,з газу на дрова. якщо користував газ мав би субсидію. з цінами на дрова влада перегнула, так як краще опалювати газом. різниця з газом невелика,менше клопоту. питання до влади на рахунок високих цін на дрова-хлопці ви не о-улі?
Анонім Показати IP 24 Лютого 2023 15:52
при мільйонній зарплаті очільника йому байдуже з якого боку качати газ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus