USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

На Волинській митниці пояснили, як розмитнити авто, товари і гуманітарну допомогу

22 Квітня 2022 15:33
Які документи необхідні для розмитнення гуманітарних вантажів та автомобілів, придбаних для потреб ЗСУ, як скористатися «нульовим розмитненням» автівок та які пільги з розмитнення мають юридичні особи, розповів керівник Волинської митниці.

Митну декларацію для гуманітарних вантажів спростили

Виконувач обов’язків начальника Волинської митниці Микола Татарчук під час телерадіомарафону на ТРК «Аверс» пояснив: до введення постанови КМУ № 174, яка регулює питання ввезення гуманітарної допомоги, цей процес був довгою і бюрократичною процедурою.

«Треба було збирати інформацію від донора, отримувача, подавати всі ці документи до Міністерства соціальної політики, де засідала комісія, видавала спеціальний наказ. І тільки ті вантажі, які перебували в цьому наказі, і ті суб’єкти, які там були зазначені, мали право перевозити гуманітарну допомогу. Також була складна процедура розподілу. В умовах війни це складно і довго і створює багато перепон. Постановою 174 встановлена спрощена процедура. Ви приїжджаєте на кордон, у вас є встановленого зразка спрощена декларація на 10 пунктів, ви їх заповнюєте: відправник-отримувач, що саме їде, місце перетину кордону, дані водія і транспортного засобу. Якщо є деталізований список, ви дописуєте в загальному, що саме везете», – пояснює він.

Зі слів Миколи Татарчука, ця постанова впродовж останніх двох місяців зазнала змін, і тепер на митниці не обов’язково подавати паперову декларацію, а можна тільки електронну.

«Є комунікаційні сервіси через єдине вікно Держмитслужби. Ви можете на кордоні сказати лише номер цієї декларації, і митник витягне з бази, роздрукує, оформить, і гуманітарна допомога поїде в Україну», – додає він.

Заїхало більше 57 тисяч тонн гуманітарного вантажу. На оформлення – 15 хвилин

Очільник Волинської митниці також повідомив, що для оформлення гуманітарних вантажів є певні часові рамки, адже, крім перетину кордону, він має прибути на склад, його треба розфасувати і необхідно, щоб усе потрапило в постраждалі регіоні або до адресатів у ЗСУ. Тож на оформлення гуманітарних вантажів митникам відвели чверть години.

«Митниці відвели 15 хвилин на оформлення. В перші дні було складно, інспектори самі сідали й допомагали заповнювати документи, це й зараз роблять. Тепер ми досягли цих часових показників й намагаємось не перевищувати 15 хвилин, щоб оформити гуманітарну допомогу», – пояснив Микола Татарчук.

З його слів, станом на 20 квітня понад 57 тисяч тонн гуманітарних вантажів в’їхало в Україну і було ввезено 2,5 тисячі транспортних засобів як гуманітарної допомоги. У середньому митники оформлюють близько тисячі тонн гуманітарної допомоги на добу, яка в’їжджає через волинські пункти пропуску.

Що може бути гуманітарною допомогою?

Очільник Волинської митниці пояснює: у згаданій постанові КМУ є посилання на Закон України «Про гуманітарну допомогу», у якому визначення гумдопомоги передбачає, що вона повинна бути безкоштовна і в ній повинна бути потреба.

«Є сформована потреба: продукти, медикаменти, ковдри, медичне обладнання, обладнання для захисту тіла військових. Також це транспортні засоби, яких потребують на передовій, щоб військові були мобільними і могли вчасно змінювати позицію. Вони повинні бути типу військового пікапу – найчастіше такі і везуть», – зазначає він.

Микола Татарчук зауважує: законодавство не вимагає додаткових підтверджувальних документів. Проте ,коли йдеться про специфічні вантажі, як, наприклад, планшети чи ноутбуки для військових, необхідні їм для виконання завдань, волонтерам варто мати при собі заявки від військових частин, аби в митників не виникало запитань.

«Звичайно, що айфон викличе підозру у митника, і ми предметно перевіримо, куди їде вантаж, чи є така потреба і чи є це взагалі гуманітарною допомогою. Ноутбуки теж можуть бути потребою. Зазвичай волонтерські організації беруть відповідні документи від військових частин про те, що є потреба в них. І якщо ці документи будуть у митниці на момент перетину кордону, ми звіримо дані та пропустимо цей вантаж за 15 хвилин. Хоча постанова 174 не передбачає додаткових товаросупроводжувальних документів, але волонтери, щоб не виникали запитання, привозять їх, і ми бачимо кінцевого адресата», – додає він.

Посадовець також зазначив, що регулярно виникають запитання, чи потрапила ця гуманітарна допомога до адресатів.

«Такі питання виникають, і правоохоронці до нас звертаються за інформацією, куди направлявся той чи інший вантаж. І ця робота ведеться системно», – резюмує він.

Куди зникли арештовані фури – з’ясовує слідство

Микола Татарчук також торкнувся питання подальшої долі вантажівок з країни-аргресора, які транзитом їхали через територію України і були заарештовані. З його слів, нині слідчі з’ясовують, куди все це було спрямовано.

«Вантажівки з РФ та Білорусі перебували в митному режимі транзиту і знаходилися в МПП «Ягодин». Було рішення військово-цивільної адміністрації про їх вилучення і вони були перевезені. Куди саме і як розподілялося – зараз з’ясовує слідство. Адміністрація їх забрала і митниця до них стосунку не має», – пояснив він.

Читати ще: Що зроблять з вантажем із націоналізованих на Волині білоруських і російських фур

Нагадаємо, волинські митники націоналізували 23 фури на російських і білоруських номерах. Вантаж відправили на склад обласної військової адміністрації, однак він потрапив на приватні склади. Дорогою зникли номерні знаки, документи і самі фури. Кілька складів належать батькові ексзаступника голови обласної військової адміністрації Андрія Ярмольського, який від початку війни курував потоки гуманітарної допомоги на Волині.

Читати ще: Конфісковані на Волині російські і білоруські фури відправляли на склад, яким користується Ярмольський

На складах виявили устаткування, сировину для виготовлення поліетиленової продукції, скляну тару, акумулятори для транспортних засобів, автомобільні шини і навіть ескалатор. Вилучений товар вартує мільйони гривень.

Також керівник Волинської митниці відзначив, що вилучати і відчужувати майно на потреби ЗСУ має право військове командування, а не митниця.

Пільгове розмитнення автівок

На час воєнного стану парламент проголосував за пільги з розмитнення імпортних товарів, у тому числі й автомобілів. Звільняються від мита та ПДВ усі імпортні товари, включно з автомобілями. Згідно із законом про так зване нульове розмитнення автомобілів, на період дії воєнного стану громадяни України звільняються від сплати мита, ПДВ та акцизу.

Читати ще: На Волинській митниці пояснили, до якого часу діятиме пільгове розмитнення авто

Микола Татарчук наголосив: законодавством передбачено не відтермінування платежів, а звільнення від них.

«Митниця – це орган контролю, який виконує законодавство. Прийняли – ми виконуємо. Для себе відпрвіді на питання, навіщо це було зроблено, особисто я знайшов. Зараз багато майна пошкоджено, у тому числі й транспортні засоби. Якщо можете придбати бюджетне авто, то чому б ні. Війна – це завжди втрати, і держава знайшла такий компенсаційний механізм, щоб людям через зменшення сплати податків зменшити вартість товару, який вони хочуть придбати. І ще ми розуміємо, що транспортна інфраструктура України наразі не в найкращому стані, і особисте авто часто – найкращий спосіб кудись дістатися. Закон 2142 звільняє від платежів мита, акцизного податку та ПДВ на період дії воєнного стану, а не відтерміновує їх», – наголосив він.
Загалом, зауважив керівник митниці, митні платежі, від яких на період воєнного стану звільнили українців, складали орієнтовно 32% від митної вартості товару.

Читати ще: Чи треба розмитнювати авто після війни: у Волинській митниці розповіли подробиці

Водночас законом не зняті обмеження щодо екологічності автомобілів: легкові автівки мають бути не нижче ЄВРО 2, і авто, призначені для перевезення вантажів, – не нижче ЄВРО 5. Фізичні особи переважно ввозять легкові автомобілі, мотоцикли, причепи, напівпричепи, автомобілі, призначені для перевезення 10 осіб і більше.

Які документи потрібні для «нульового розмитнення»

«Алгоритм дій будь-якого громадянина, який хоче з-за кордону ввезти авто, має бути наступний. Треба зрозуміти, яке ви авто хочете, дізнатися його місце розташування і спланувати виїзд за кордон. Якщо ви чоловік призивного віку і не звільнені від військової служби, ви цього не зможете зробити. Треба шукати особу, яка має право виїзду. Це жінки, чоловіки віком 60+ та ті, кому дозволено виїзд. Також є офіційні перевізники, які возять комерційні вантажі, гуманітарну допомогу, там теж працюють водії, яким дозволений виїзд. Там можна знайти людину, яка вам привезе автівку.

Щоб швидко і якісно розмитнити, треба подати до митниці попередню декларацію, треба мати техпаспорт, інвойс про придбання та інформацію про, те чи підпадає автомобіль під екологічний стандарт. Цього достатньо, щоб попрямувати на внутрішню митницю і здійснити розмитнення в місці прибуття у підрозділах митного оформлення. Такі підрозділи є в Ковелі, Володимирі, Нововолинську, Луцьку і біля МПП «Ягодин». Є різний режим роботи. Ми працюємо без вихідних, а в Ковелі – цілодобово», – зазначив Микола Татарчук.

З його слів, уже близько 2,5 тисячі автомобілів розмитнені в зоні діяльності Волинської митниці.

На митниці наплив, адже звільнені від мита і підприємці

У зв’язку з війною в країні відбувся спад економіки. Так само скоротилися і митні надходження. Проте, зазначає керівник Волинської митниці, у другій половині березня бізнес потрошки ожив.

«Згаданий закон додав натхнення, й імпорт почав потрошки підніматися. У березні ми проадміністрували 346 мільйонів Це чверть від очікувань, якби не було війни. А сьогодні ми виходимо майже на 400 мільйонів, і ще в нас є запас часу. Такі кроки стимулюють бізнес, дають можливість на чомусь зекономити. Не варто забувати, що все, що ввезено і задекларовано, буде оподатковано всередині країни через адміністрування податкових платежів. Для підприємців 1, 2 та 3 груп скасовано мито і ПДВ на ввезення будь-яких товарів, крім винятків: йдеться про спиртовмісні, тютюновмісні товари та товари з країни-агресора. Всі інші товари можуть ввозити без цих платежів. Йдеться про 20% ПДВ і мито, яке залежно від товару може складати 3,10 чи навіть 20%», – наголосив Микола Татарчук.

Він зазначив: у зв’язку зі зміною в законодавстві, на митниці відчутний наплив громадян, підприємців і представників підприємств.

Для того, щоб не затримувати митне оформлення, долучили додаткових працівників. Зокрема, йдеться про особовий склад, який перебував у так званому простої на україно-білоруській ділянці кордону.

«Ми їх залучили до оформлення, щоб громадяни і підприємства не відчули затримок. Митним кодексом передбачений ліміт – 4 години на оформлення. Ми намагаємось це зробити приблизно за годину», – резюмує він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Макс Показати IP 25 Квітня 2022 22:30
Одні митники кажуть не потрібна попередня декларація , а інші потрібна! То де правда?
Оксана Показати IP 30 Серпня 2023 08:42
Добрий день! Селищна рада отримала авто,безкоштовно за міжнародним проектом ( як гуманітарну допомогу) для потреб громади. Скажіть будь ласка ,чи маємо право на нульове мито під час розмитнення?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus