USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Україна стала членом Радбезу ООН. Що це дасть

15 Жовтня 2015 19:45
Україна стала одним із п'яти непостійних членів Радбезу ООН.

Так, під час засідання Генасамблеї ООН 15 жовтня 2015 року Україна була обрана одним з п’яти непостійних членів Радбезу ООН, - повідомляє УНН.

Делегати зі 193 країн-членів ООН під час таємного голосування визначили країни, які з 1 січня займуть місце в Радбезі строком на два роки. Це - Єгипет (179 голосів) і Сенегал (187 голосів) (група африканських країн), Україна (177) (група європейських та інших держав), Уругвай (латиноамериканські країни) і Японія (184 голоси) (азіатсько-тихоокеанська група).

"За Україну проголосували 177 країн з 118 необхідних", - зазначили на засіданні.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на засіданні Генасамблеї ООН, де обирали 5 непостійних членів РБ, віддав свій голос за Україну (на фото).



Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Клімкін мав оптимістичні прогнози щодо майбутніх виборів до Радбезу ООН. Міністр зазначив, що Україна - єдиний кандидат від групи східноєвропейських держав.

Він нагадав, що Україна була одним із засновників ООН і вже тричі обиралась непостійним членом Ради Безпеки ООН: у 1948-1949 роках, в 1984 -1985 роках і в 2000-2001 роках.

ЩО ОТРИМАЄ УКРАЇНА ВІД ЧЛЕНСТВА

1. Демонстрація підтримки позиції України на міжнародному рівні.

"З фактичного погляду нібито і не було необхідності бути серед вагомої п'ятнадцятки. Україна за останні півтора року і так була присутня ледве чи не на кожному засіданні Радбезу. Але з погляду політичного, з точки зору дипломатичної символіки - досить показово, що Україну підтримали країни регіону. Це однозначний вияв підтримки України", - розповів Еспресо.TV заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий.

2. Скасувати право вето, яке росіяни успадкували від СРСР.

Виступаючи на 70-ій ювілейній сесії Генасамблеї ООН, Президент України Петро Порошенко порушив питання про скасування беззастережного застосування права вето.

"Зловживання правом вето, його використання в якості "ліцензії на вбивство" є неприйнятним", - резюмував український президент.

Росія – рекордсмен у цьому питанні. За підрахунками BBC, за весь час існування ООН найчастіше правом вето користувався саме СРСР і його правонаступниця Росія – загалом 120 разів.



Чуркін Радбез ООН. Фото: Reuters

Зокрема, Росія двічі блокувала рішення Радбезу з питань, які стосувались України. Перший раз - коли було ухвалено резолюцію, що засуджувала фейковий референдум в Криму. Другий - коли йшлося про створення міжнародного трибуналу з розслідування авіакатастрофи малайзійського "Боїнга".

США ветували рішення Радбезу 76 разів. Велика Британія - 32, Франція - 18 і Китай - 5 разів.

За словами Солодкого, питання реформування ООН стоїть вже давно. "Україна могла б взяти лідерські позиції в цьому плані. І союзників у неї буде чимало - Німеччина, Бразилія, Індія", - зазначає експерт.

Зрозуміло, що прямо зараз ця ідея виглядає нездійсненою. Адже для ухвалення реформи потрібне схвалення двох третин держав-членів Генасамблеї ООН, а потім – підтримка всіх п'яти членів Радбезу.

"Поки що немає такої кількості країн, які б підтримали відповідну резолюцію. За останніми даними, таких на сьогодні близько 100. Але дуже важливо, щоб ця дискусія не стихала, тоді вона рано чи пізно матиме позитивний результат", - розповів Українській службі BBC екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

3. Розширення можливостей для самостійної гри на міжнародній арені.

У тому ж самому коментарі Огризко назвав Раду безпеки ООН бутафорією, на яку вона перетворилась завдяки зусиллям Російської Федерації.

Та крім того, це глобальний майданчик для обговорення проблем міжнародної безпеки. "Цей майданчик часто використовується для глобальних дискусій, іноді для пропагандистських атак. Тому участь України в роботі цього органу для нас принципова", - пояснив Еспресо.TV політолог Володимир Фесенко.

За його словами, в Радбезі наша країна має можливість самостійно, а не лише покладаючись на союзників, протистояти позиції Росії.

"Можливість давати пряму відповідь на атаки для нас дуже важлива. Вона, зокрема, часто використовується провідними інформаційними виданнями", - наголошує Фесенко.

4. Протистояти Росії по всьому світу.

На даний час Україна бере участь у тих засіданнях Радбезу, де порушуються питання, пов'язані з нашою країною і на які нас запрошують. Та в якості члена Радбезу вона братиме участь і в інших.

"Таким чином ми отримаємо можливість впливати на обговорення питань, які напряму не пов'язані з Україною. Наприклад, зможемо ламати російську гру по Сирії та іншим напрямкам", - пояснює Володимир Фесенко.

А це, за словами політолога, піднімає рівень впливовості України на міжнародні процеси, її авторитет.

А головне, дає можливість оперативно реагувати на ті чи інші дії Росії в Радбезі ООН.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анатоль_ Показати IP 15 Жовтня 2015 19:54
Це наша велика перемога! Ура! Ура! Україна це Европа!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 16 Жовтня 2015 07:40
коментар було видалено
Анонім до Анатоль_ Показати IP 16 Жовтня 2015 11:50
))))))))))))))))))))))) ага - Європа, оппа-оппа )))))))))))))))
Анонім Показати IP 15 Жовтня 2015 20:15
Петро Порошенко - Україна в Радбезі ООН - це глобальна підтримка проукраїнської коаліції. В реалии - об этом великом событии было известно еще в начале этого года. Просто наступила очередь Украины, войти в состав Совета Безопасности ООН.
Суддя Дредд Показати IP 15 Жовтня 2015 22:53
Ні*** не дасть. Наші бездарі, як завжди все прос*руть або продадуть (за копійки).
777 Показати IP 16 Жовтня 2015 15:54
Есть два ответа: ничего и ни х...я . В этой организации все решают пять стран, остальные просто для массовки. Так, принеси - подай.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus