USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Україна у першому півріччі експортувала рекордний обсяг картоплі

15 Вересня 2023 13:40
У січні-червні 2023 року українські фермери експортували 19,8 тис. т картоплі, що є рекордним показником для України, яка востаннє експортувала більше 10 тис. т картоплі у 2013 році, коли на зовнішні ринки було поставлено 14,7 тисячі тонн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє EastFruit.

Зазначається, що експорт картоплі за перше півріччя 2023 року був у 2,3 раза вищим від минулорічного показника за аналогічний період і в 3,8 раза вищим, ніж у середньому за останні п’ять років.

Водночас аналітики проєкту зауважують, що ціни на картоплю в Україні залишаються досить низькими, а виробники продовжують виробляти продукцію низької якості.

«На жаль, в Україні більшість виробників картоплі не бачать різниці між сировиною і готовою продукцією. При цьому ті, хто інвестує в доопрацювання картоплі, нерідко виявляють, що вона має після доопрацювання навіть гірший вигляд, ніж до неї. А отже, починати потрібно з повного оновлення підходів до вирощування», – наголосив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Він додав, що реакція галузі на зауваження щодо якості продукції зазвичай є абсолютно неконструктивною, і це призводить до того, що багато років поспіль виробники продовжують виробляти картоплю низької якості.

«Минулого сезону, та й цього теж, ціни на картоплю в Європі залишаються аномально високими. Однак українські виробники картоплі продовжують працювати собі у збиток. Україна імпортувала тисячі тонн цибулі з Узбекистану, який є найбільшим у світі імпортером картоплі для свіжого ринку. За перші п’ять місяців 2023 року Узбекистан імпортував у 20 разів більше картоплі, ніж Україна експортувала всього. Однак до Узбекистану українські картоплярі не експортували жодної тонни картоплі. Галузі, яка претендує на щорічне виробництво мільйонів тонн товарної продукції, варто було б бодай мінімально витратитися на системну роботу з просування експорту та поліпшення доступу до ринків», – наголосив Ярмак.

За його словами, цього сезону ціни на картоплю в Україні знову залишаються критично низькими та знову б’ють антирекорди. При цьому ціни на картоплю в Польщі вже майже вдвічі вищі, ніж в Україні. Відповідно, українські фермери знову прогнозують доволі складний сезон по картоплі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus